Oldal kiválasztása

Milyen lesz a füredi bíróság?

Szerző: | 2021-03-08.

Várhatóan jövő év januárjától új törvénykezési hely működik majd Balatonfüreden. Az óvárosban épülő intézmény nem önálló bíróság lesz, hanem a Veszprémi Járásbíróság szervezeti egysége. Jellegét tekintve ilyen jogi intézmény egyelőre nincs másik az országban. A Veszprémi Törvényszék elnökét, dr. Némethné dr. Szent-Gály Editet kérdeztük.

A két tárgyalótermet, dolgozószobákat és meghallgatási helyiséget tartalmazó új törvénykezési hely épülete az Országos Bírósági Hivatal kivitelezésében készül, szoros együttműködésben a város önkormányzatával. Milyen munka zajlik majd az új törvénykezési helyen kérdeztük a Veszprémi Törvényszék elnökét dr. Némethné dr. Szent-Gály Editet.

– A jogi szabályozás különbséget tesz a polgári ügyek illetve a büntető és szabálysértési ügyek tárgyalása között. Polgári ügyeket biztosan tárgyalnak majd Balatonfüreden, a büntető és szabálysértési tárgyalások lebonyolítását bizonyos feltételekhez köti az Országos Bírósági Hivatal. Mivel az új épület az országos hivatal kivitelezésében történik, szinte bizonyosan meg fog felelni a törvénykezési hely ezeknek az elvárásoknak.
Az ügyfeleknek a Veszprémi Járásbírósághoz kell majd intézniük a beadványaikat, az ügyész ott emel vádat, a bíróság aktuális ügyelosztási rendje alapján dől majd el, hogy az adott pert Balatonfüreden vagy Veszprémben tárgyalják. A beadványok személyesen benyújthatók lesznek Balatonfüreden, de az ügyfelek nem kérvényezhetik, hogy ügyüket melyik bíróság tárgyalja. Várhatóan azok a polgári perek kerülnek majd Balatonfüredre, ahol az általános vagy különös illetékességet megalapozó település a Balatonfüredi járáshoz tartozik. Egy gyakorlati példával élve: ha a felperes egy adásvételi szerződésből eredő tartozás megfizetése iránt indít pert, amelyben a szerződéskötés helye mondjuk Balatonszőlősön volt, akkor az ügyet a Veszprémi Járásbíróság a Balatonfüredi Törvénykezési Helyre kirendelt bírákra szignálja. Büntető és szabálysértési ügyekben előreláthatóan azok a tárgyalások kerülnek Balatonfüredre, amelyek cselekménye a Balatonfüredi járás területén történt.

– Mekkora apparátus dolgozik majd a füredi törvénykezési helyen?

– A törvénykezési hely működését várhatóan 3-5 bíró és 8-15 igazságügyi alkalmazott biztosítja majd, attól függően, mennyi lesz az ügyérkezés. A bírók illetve a munkájukat segítő igazgatási apparátus egy részét a Veszprémi Járásbíróság jelenlegi állományából osztják majd be a törvénykezési helyre. Az alkalmazottak felett a munkáltatói jogkört a Veszprémi Járásbíróság elnöke gyakorolja, míg az igazgatás napi koordinációt a törvénykezési hely csoportvezetője.

– Mi az oka, hogy éppen Balatonfüreden létesül az első ilyen törvénykezési hely? A közeljövőben több ilyen is létesülhet az országban vagy a füredi egyedülálló lesz ebben?

– Az Országgyűlés döntött a törvénykezési hely felállításáról, egyelőre annyi biztos, hogy a 2022. január 1-jén életbe lépő jogszabály egyedül Balatonfüredet jelöli meg törvénykezési helyként. Jogalkotói akarat kérdése, hogy a jövőben létesül-e máshol.

– Úgy tudjuk egy bíróságtörténeti kiállítás is létesülhet az épületben.

– A Veszprémi Törvényszék a törvénykezési hely megépítésével párhuzamosan bíróságtörténeti kutatást végez az 1872 és 1956 között működő egykori Balatonfüredi Királyi Járásbíróság múltjáról. Az anyagból a Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjteménnyel együttműködve szeretnénk egy kiállítást létrehozni, be is adtuk erre a pályázatunkat, de a kiállítás pontos helye és ideje még bizonytalan. A balatonfüredi önkormányzattal és a helytörténeti egyesülettel együttműködve egy kötetet is szeretnénk kiadni az egykori járásbíróságról.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart