Szavaztak a szülők: nem akarják az egyházi fenntartású iskolát

Az Eötvös Loránd Általános Iskolába járó diákok szülei a március 19-én, pénteken tartott szavazáson döntő többséggel úgy döntöttek: nem támogatják, hogy az iskola a katolikus egyház fenntartásába kerüljön.

A 408 szavazásra jogosultból végül 244-en jelentek meg az iskolában kihelyezett urnánál, és adták le a voksukat. 205-en szavaztak amellett, hogy maradjon állami fenntartású az iskola, míg 39-en az egyházi fenntartás mellett voksoltak. Így, a szülők döntő többséggel elutasították, hogy az iskola egyházi fenntartásba kerüljön.

A tanintézmény jelenleg állami fenntartásban működik, az iskolai ingatlan tulajdonosa viszont az önkormányzat.
Az iskolának 408 diákja van, így a jogszabályok szerint legalább 205 fenntartóváltás melletti igen szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy a Veszprémi Érsekség átvehesse az intézmény működtetését. A szabályok szerint azok a szülők, akik nem jelentek meg a szavazáson, automatikusan a jelenlegi működési forma megtartása mellett voksolók táborát gyarapították.

Mint arról korábban hírt adtunk, a katolikus egyház a következő tanévtől szerette volna átvenni az Eötvös Loránd Általános Iskola fenntartását, szándékáról jogi nyilatkozatot is tett.

A fenntartóváltást ellenző szülők az önkormányzatnak illetve a tankerületnek is elküldtek egy-egy petíciót, jelezve: szeretnék, hogy állami kézben maradjon az iskola, amennyiben azonban megvalósul a fenntartóváltás, úgy kilátásba helyezték gyermekük iskolaváltását.
Az iskolában tanító pedagógusoknak ugyan csak véleménynyilvánítási joguk van az ügyben, de a napokban állást foglaltak ők is, a tanárok és az iskola dolgozóinak 80 százaléka továbbra is állami fenntartásban szeretné tudni a tanintézményt.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.