Oldal kiválasztása

Kapcsolódni a Balatonhoz

Szerző: | 2021-04-06.

Új, mindenki számára megközelíthető partszakaszt nyit meg a város az egykori Brázay strand és a helyi horgászegyesület területén. Ez az egyik legjobban várt fejlesztés a városban, hiszen nem gyakori a Balatonnál, hogy eddig elzárt vízparti területet közparkká tegyenek. De mit is jelent ez majd a gyakorlatban? Wallner Krisztina tájépítész tervezőt kérdeztük.

Balatonfüreden a városvezetés következetesen fejleszti a vízparti sétányokat és a zöldfelületeket. Az új, egyhektáros park létrehozásával az a szándék, hogy egy vízparti pihenőpark alakuljon ki. Távlati cél, hogy a fizetős strandi időszakon túl a Kisfaludy-, és az Esterházy strand közötti teljes partszakaszt nyitottá tegyék, a vízparton egészen a Vitorlás térig végig lehessen sétálni.

Az egykori Brázay strand területén februárban már elkezdődtek a munkálatok, és a tervek szerint őszre elkészül a teljes beruházás. Parkosítanak, kialakítanak egy negyven férőhelyes látvány csónakkikötőt illetve kölcsönzőt. A területen speciális tornaeszközök, kreatív fövenypart, tematikus játszótér, lengőhinták és egyedi kialakítású panoráma stég is helyet kap. A nagy zöldfelületek mellett a parkba érkezők kiszolgálására építenek egy halsütödét és éttermet, az épületben nyilvános illemhely is lesz.

– Az Aranyhíd sétány felől két fő tengely vezet le a balatoni vízpartra, itt az átlátásokat kitisztítjuk. A védendő nádas mellett egy nagyobb, közösségi használatú stég létesül, beépített fa pihenőágyakkal és ülőfelületekkel, a tihanyi panoráma felé fordulva. Két strand között van ez a terület, tehát fürdőzni van bőven lehetőség, ezért fontos, hogy ezt a parti részt hagyjuk meg a kikapcsolódásra. Az a cél, hogy megmutassuk: a vízpart nemcsak a strandolást jelenti, másképp is lehet élvezni a Balaton közelségét. Ki kell nyitni a tópartot, növelni a zöldfelületeket és gyalogos felületeket, csendes pihenőtereket és árnyas parkokat létrehozni – fogalmaz Wallner Krisztina tájépítész.

A játszótér látványterve

A Balatonhoz és Balatonfüredhez több szállal kötődő tájépítész az elmúlt években több, fontos városi fejlesztésben vállalt vezető szerepet, nevéhez fűződik egyebek mellett a Tagore sétány rehabilitációja és a Vitorlás tér megújítása. Munkájával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a városi zöldfelületek fejlesztése mára már táji léptékűvé vált.

– Balatonfüred az egyik legrégebbi fürdőváros, így a régi korok vízparti aktivitásait szeretnénk a parkban felidézni. Minden korosztályra gondoltunk, amikor megterveztük a kreatív fövenypartot. Lesz lengőhinta, a Vitorlás térihez hasonló járható vízjáték, egy óriás homokozó, fa palló jellegű ösvényekkel keretezve és tagolva, reményeink szerint nem csak gyerekek számára. A park szélein nagy táblákra a régi korok fürdőzéseit idéző fotók kerülnek. Az Aranyhíd sétányhoz közeli sávban játszóteret alakítunk ki, vízparti hangulatú mászó elemekkel, de a szívkórház közelsége miatt speciális kültéri fitneszparkot is létesítünk. A pihenő park jelleg miatt nagyobb számban terveztünk nyugágyakat, fa köré építendő fából készült pihenőfelületet, de kerékpár tárolókat is elhelyezünk – sorolja Wallner Krisztina, aki szerint a kiépülő Brázay park egy új vízparti élményt ad majd, a városlakóknak és a turistáknak egyaránt.

A park kialakítása mellett megújul az Aranyhíd sétánynak ez a szakasza is, itt a burkolatok és utcabútorok jellege megegyezik majd a város többi vízközeli sétányán használtakkal. Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat megvásárolta az Esterházy strand melletti nyolcezer négyzetméteres vízparti ingatlant is, így már készülnek a tervek, hogy a szezonon kívül összenyissák a strandokat, így adva lehetőséget arra, hogy Füred keleti szélétől egészen a Vitorlás térig végig lehessen sétálni a Balaton partján.

A Brázay park és horgásztelep terv

Távlati cél, hogy a két strand közötti parton végig lehessen sétálni

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart