Balatoni roham várható?

A TÁRKI friss felmérése szerint a válaszadók mintegy 72 százaléka tervez utazást az idén a korlátozások enyhítését követően. Háromból két megkérdezett belföldön szeretne kikapcsolódni: sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton, a válaszadók 67 százaléka kifejezetten a tónál szeretne kikapcsolódni. A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet.

Az Everguest turisztikai tanácsadó cég megbízásából készített felmérést a TÁRKI, a kikapcsolódás céljából utazó felnőtt magyar lakosság utazási szokásairól. A reprezentatív kutatásban olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt két évben részt vettek legalább egy alkalommal többnapos belföldi vagy külföldi turisztikai célú utazáson – tájékoztatott az MTI.

A válaszadók 71,7%-a tervez utazni 2021-ben a koronavírus-járvány visszaszorulása esetén: 10,7% külföldre, 40,2% belföldre, 20,8% pedig külföldre és belföldre is utazna nyaralási célból úgy, hogy legalább egy éjszakát távol tölt az otthonától. Ezzel szemben 18,4% határozottan nem szeretne utazni, 9,8% bizonytalan a kérdésben.

A megkérdezettek több mint harmada a koronavírus-járvány időszakában úgy döntött, hogy nem utazik. Ennek a döntésnek az elsődleges oka a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, vagyis a válaszadók szerettek volna utazni, de ez nem volt lehetséges. Szintén a válaszadók harmada a járványtól való félelem és nem az utazási korlátozások miatt nem utazott, további 18 százalék pedig pénzügyi megfontolásból döntött az otthonmaradás mellett.

A kutatásból kiderült, hogy a magyar vendégek számára fontos mások véleménye és szívesebben utaznak olyan helyekre, ahol a korábbi értékeléseket megválaszolják. Az utazók leginkább kulturális programokra (mozi, színház, kulturális örökség, komolyzenei koncert) és gasztronómiára költenek.
– A belföldi turizmus előtt kiváló lehetőség áll. A hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, a megtakarításaikat felhalmozó magyarok pedig hajlandóak lesznek többet is költeni a belföldi utazásuk során. A nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, az itthon elköltött pénz pedig a gazdaság újraindításához is nagy segítséget nyújthat – mondta az MTI-nek Belán Miklós, az Everguest ügyvezető igazgatója, aki szerint a telítettség miatt még a tavalyinál is magasabb árakra lehet számítani majd a Balatonnál.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.