Oldal kiválasztása

Májusban Tour de Hongrie Balatonfüreden

Szerző: | 2021-04-21.

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi mezőnye május 12-én rajtol el Magyarországon és öt nap alatt 794 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. A magyar kerékpáros körverseny második szakasza Balatonfüredről indul.

Május 13-án, csütörtökön, 13.15-kor elrajtol a 2021-es Tour de Hongrie mezőnye Balatonfüredről. A Magyar Körverseny második szakasza, a maga 183 kilométerével és terepviszonyaival, elég gyilkos lesz.

A mezőny Füredről kisebb kitérőkkel dél-nyugat irányába indul. Badacsonyt megkerülve Tapolcán, Sümegen, Hévízen és Zalakaroson át jutnak el a versenyzők a nagykanizsai befutóig. A száznyolcvanhárom kilométeres dombos szakasz során két hegyi és három gyorsasági részhajrán gyűjtögethetik a pontokat és a bónuszmásodperceket a kerékpárosok.

Az évezred elején, 2004-ben volt először házigazda Balatonfüred a Tour de Hongrie életében, akkor a szlovák Prazdovsky nyerte a Balaton-parti sprintbefutót. Egy évvel később egyéni időfutam házigazdája volt Balatonfüred. Egy igazi világklasszis, az olimpiai bajnok német Robert Bartko lett a leggyorsabb, aki abban az évben (is) világbajnoki címet szerzett a pályaversenyeken.

Íme, a várost érintő szakasz:

Hat World Tour-csapat (az amerikai TREK-Segafredo, az ausztrál Team BikeExchange, a holland Jumbo-Visma, az izraeli Israel Start-Up Nation, a kazah Astana-Premier Tech és a bahreini Bahrain-Victorious) mellett tíz Pro Team, öt kontinentális klub és a magyar válogatott áll rajthoz, huszonkét csapat 132 kerékpárosa alkotja majd a mezőnyt.

A 2021-es Tour de Hongrie szakaszairól az M4Sport minden nap élőben közvetít majd, az Eurosport az első négy versenynapról összefoglalót sugároz, az utolsó, budapesti etapot pedig élőben közvetíti. Az összefoglalók a világ több mint százötven országában lesznek majd láthatóak a televíziós csatornákon.

 

Íme a verseny többi szakasza:

1. szakasz, 2021. május 12., szerda, Siófok–Kaposvár (173 km)
Május 12-én szerdán Siófokról rajtol a 42. Magyar Körverseny. A mezőny a Balaton déli partján, Balatonföldvár után kanyarodik a somogyi dombok felé, de a szakasz második felében még Balatonboglárnál visszatér egy időre a tó partjára. A százhetvenhárom kilométeres dombos etap egy Kaposvár körüli kör után a város belvárosában ér véget. A 2021-es Tour de Hongrie első szakasza három gyorsasági és egy hegyi részhajrát foglal majd magába.

3. szakasz, 2021. május 14., péntek, Veszprém–Tata (142 km)
Május 14-én pénteken a veszprémi Óváros térről indul útjára a Tour harmadik szakasza. A bringások Hárskút, Zirc, Pannonhalma, Kisbér és Oroszlány érintésével, több mint három órányi tekerés után érik el a célt Tata belvárosában. A száznegyvenkét kilométeres, ugyancsak dombos szakasz során két gyorsasági és két hegyi részhajrá fokozza majd az izgalmakat.

Veszprém 1962-ben látott először vendégül Tour de Hongrie befutót, azon a napon a legendás Megyerdi Antal szerezte meg az elsőséget. A királynék városa aztán főszerepet játszott az ezredforduló környékén újrainduló Magyar Körverseny életében: 2001 és 2005 között négy alkalommal is a prológ helyszíne volt Veszprém, ahol legutóbb a szlovákiai magyar bringás, Remák Zoltán győzelmét ünnepelhette a publikum.

4. szakasz, 2021. május 15., szombat, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (204 km)
Május 15-én szombaton nehéz erőpróba vár a mezőnyre. A balassagyarmati rajt után a mezőny a Kékestetőre vezető emelkedőn halad, majd egy hetven kilométeres kör végén ismét hazánk legmagasabb csúcsa felé indulnak, és 984 méteres magasságban érnek célba. A Balassagyarmat és Gyöngyös-Kékestető közötti kétszáznégy kilométeres szakaszon több mint háromezer méternyi szintemelkedés leküzdése vár a kerékpárosokra, akik három gyorsasági és két hegyi hajrá során gyűjthetnek pontokat.

5. szakasz, 2021. május 16., vasárnap, Budapest–Budapest (92 km)
Budapestre vezet a karaván útja. A rajt és a befutó helyszíne egyaránt a Hősök terénél, az Andrássy úton lesz, a Városliget és a Puskás Stadion körül kijelölt nyolc kilométeres látványos körpályán tizenkét kört tesz majd meg a rangos nemzetközi mezőny. Az utolsó etapon kilencvenkét kilométer és három gyorsasági részhajrá vár majd a résztvevőkre.

 

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004