Oldal kiválasztása

Művészek költöznek a Zsidó Kiválóságok Házába

Szerző: | 2021-04-25.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 40 millió forinttal támogatja a Zsidó Kiválóságok Háza kiállításának bővítését. A fejlesztés révén 140 zsidó származású művész életét és munkásságát mutatja majd be a kiállítás, amely a tervek szerint ez év októberben már látható lesz.

– Régi vágyunk teljesül ezzel a fejlesztéssel, hiszen az eredeti elképzelés is az volt, hogy a tudósok mellett a különböző művészeti ágakban jeleskedőket is bemutassuk. A film, a zene, az építészet, a képzőművészet vagy éppen az irodalom területén maradandót alkotó művészek eredményei láthatók majd az új kiállításon, amely a tudósokat bemutató szekcióhoz képest több mozgóképet, videó és hanganyagot tartalmaz majd. Már elkezdtük a szerkesztést, szakmai lektorok, fordítók, képszerkesztők dolgoznak azon, hogy minél átfogóbban be tudjuk mutatni a kiválasztott 140 művész életútját – nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke.

A Zsidók és művészetek Chagall-tól Spielbergig című új kiállításon a látogatók maguk állíthatják majd össze a magyar és angol nyelven is elérhető programot, a belépésnél kiválaszthatják az érdeklődésükre leginkább számot tartó öt művészt.
Ezzel párhuzamosan hat új Nobel-díjas tudóssal bővül a már meglévő kiállítás is, így összesen 138 természettudós életpályája követhető végig a tárlaton.

– Ez év októberre kell elkészülnie a teljes kiállításnak, de bízom benne, hogy ennél hamarabb már meg tudjuk nyitni a látogatók előtt. A következő cél az, hogy hasonló tematika mentén a zsidó származású sportolóknak is helyet adjunk a kiállításunkon – vélekedett Olti Ferenc.

Az önkormányzat saját és pályázati forrásból újította fel és látta el új funkciókkal az egykori zsinagógát. 2018-ban nyílt meg a kiállítóhelyként és közösségi térként működő intézmény, ahol az új fejlesztés révén, ősztől összesen 278 zsidó származású kiválóság életét és munkásságát lehet megnézni korszerű digitális eszközök segítségével a kiállításon.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004