Új szabályok a veszélyes kereszteződésben

A 71-es főút és a Séta utca kereszteződésében új, ideiglenes forgalmi rend lépett életbe. A több forgalmi változással is járó átalakítás célja, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés ezen a kritikus szakaszon.

A 71-es számú főút és a Séta utca kereszteződésben a Magyar Közút engedélyével önkormányzati beruházásban valósult meg az ideiglenes, kísérleti forgalmi elrendezés.

Megváltozott a főúton a sávok kiosztása, a balra kanyarodás minden irányból tilos, egyedül Csopak felől érkezve lehet lehajtani a déli területekre. A Séta utcából szintén nem lehet a főútra balra kanyarodni, a javasolt útirányt északi irányból a Vaszary utcai kereszteződésnél már korábban kihelyezett irányító tábla jelzi.
A 71-es főúton sárga felfestéssel jelzett, a forgalom elől elzárt területeket alakítottak ki.

A folyamatos, de a korábbinál lassabb tempójú közlekedést biztosító új forgalmi rendet előzetesen számítógépes szimulátoron vizsgálták, ott biztonságosan működött. A város terve az, hogy a Balatonfüredet átszelő 71-es főút teljes szakaszán egy a jelenleginél biztonságosabb, egységes kialakítású, kisvárosi arculatú, észak-déli irányban jobban átjárható belterületi főutat alakítson ki.

– Ez a kereszteződés az egyik kritikus közlekedési pontja a városnak. Balesetveszélyes hely, ezért régóta keresi az önkormányzat a megoldást. Bízom benne, hogy a most kialakított ideiglenes forgalmi rend a gyalogosok és az autósok számára is biztonságosabbá teszi a közlekedést – válaszolta kérdésünkre Holczer András alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője.

A főút közlekedésének átalakítása nem egyszeri beavatkozás, hanem egy intézkedéscsomag első, kísérleti eleme. Amennyiben az új forgalmi rend a gyakorlatban is jól vizsgázik, akkor lehetőség lesz a főút belterületi szakaszának komplex átalakítására. A cél a veszélyes közlekedési helyzetek megszüntetése, zöldterületek kialakítása és a kisvárosias arculat erősítése.

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.