Oldal kiválasztása

Átépítik a veszélyes Tihanyi műutat

Szerző: | 2021-04-29.

Átalakítják, biztonságosabbá teszik a Balatoni Bringakör egyik legnagyobb forgalmat bonyolító szakaszát, a Tihanyi műutat. A 71-es szervizútját nemcsak a kerékpárosok, a gyalogosok és a futók használják, hanem jelentős, kétirányú gépjármű forgalom is terheli, ráadásul az út melletti parkolás tovább növeli a szakaszon a balesetveszélyt. Mindenképp szükség van az átépítésére.

– A biztonságos kerékpáros és gyalogos közlekedés érdekében önálló kerékpárutat szerettünk volna ezen a szakaszon kialakítani. Több kerékpáros érdekképviseleti szervezettel is egyeztettünk, ők azonban az önkormányzat koncepciójának felülvizsgálatát kérték. Így végül az a megállapodás született, hogy nem lesz külön kerékpárút, hanem úgynevezett nyitott kerékpársávot festünk fel a műút mindkét oldalán. A gyalogosoknak járdát alakítunk ki az út déli oldalán, amelyet zöld sáv választ majd el az úttól, amelyen a közvilágítást is kiépítjük – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Bóka István polgármester.

A fejlesztés részeként, a Kéki pataktól az önálló pályás kerékpár útig tartó, több mint másfél kilométeres Tihanyi műút zsákutcává válik. Megszűnik a 71-es főút felőli közúti becsatlakozás, a műútra csak a kemping előtti körforgalom irányából lehet majd behajtani, de kizárólag csak a célforgalom lesz engedélyezett. Az út Tihany felőli végén buszfordulót alakítanak ki. Az útszakaszon a biztonságos közlekedés érdekében megtiltják a parkolást.

Az önkormányzat már megbízta a tervezőt, várhatóan fél éven belül elkészülnek a kivitelezési tervek és rendelkezésre állnak a megfelelő hatósági engedélyek is. A műút átalakítása, szoros együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, várhatóan a jövő évben valósulhat meg.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart