Oldal kiválasztása

Megújul a Balatoni Borok Versenye

Szerző: | 2021-05-14.

A Balatoni Borok Versenye ebben az évben új fejezethez érkezik: június 11-én a Balatoni Szövetség megújult formában rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben.

A presztízsértékű Balatoni Borok Versenyét idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg június 11-én, Balatonfüreden, az Annabella hotelben, méghozzá megújult köntösben: az esemény ebben az évben friss arculattal, új zsűritagokkal és elnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően.

– Mindannyian tudjuk, hogy a Balaton régió borai a világon a legjobbak, de kevés az, hogy mi tudjuk, ezt meg is szeretnénk mutatni a világnak. Az Európa Kulturális Fővárosa program erre kiváló lehetőséget teremt – mondta el Navracsics Tibor, az VEB 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos.

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy évekkel ezelőtt fogalmazták meg az Európa Kulturális Fővárosa program pályázatának terveit és részleteit a Balatoni Szövetség és a Balaton-parti polgármesterek bevonásával. Egyetértés volt abban, hogy Veszprémnek és a Balatonnak közösen kell formálnia a régiót. – Az akkor megálmodott terveket most kezdjük el megvalósítani. Továbbra is azt keressük, ami összeköt bennünket, ami tovább építi a térséget, a közösséget – tette hozzá.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: a Balaton borrégiót többek között az teszi különlegessé, hogy a balatoni borászok a hagyományos borkészítési technológiát alkalmazzák és ezt támogatja az Agrárminisztérium is.

A bíráló bizottság elnöke dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, WSET diplomás borszakértő lesz, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

– A Balaton borrégió jelentősége nagyobb, mint gondolnánk, az ilyen kiegyensúlyozott, magas minőségű száraz fehérborokra fel kell hívni a borvilág figyelmét. Ne uniformizált egyenborokat állítsunk elő, hanem mutassuk meg egyediségünket kifogástalan minőségben. Bár kicsik vagyunk a terület szempontjából, de nagyok vagyunk az adottságainkat tekintve – fogalmazott Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus.

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség június 1-én és 2-án várja a versenyre szánt bormintákat, amelyeket a szövetség irodájában lehet leadni. A korábbi években átlagosan 150 bort neveztek a versenyre, idén ennél többre számítanak a szervezők.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal való együttműködés keretében a Balatoni Borok Versenyén, az ott legjobban szerepelt borok közül választják ki az Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém város borát is az elkövetkező három évben.

Fotó: Veszprém-Balaton Zrt/Kovács Bálint

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004