Megújul a Balatoni Borok Versenye

A Balatoni Borok Versenye ebben az évben új fejezethez érkezik: június 11-én a Balatoni Szövetség megújult formában rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben.

A presztízsértékű Balatoni Borok Versenyét idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg június 11-én, Balatonfüreden, az Annabella hotelben, méghozzá megújult köntösben: az esemény ebben az évben friss arculattal, új zsűritagokkal és elnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően.

– Mindannyian tudjuk, hogy a Balaton régió borai a világon a legjobbak, de kevés az, hogy mi tudjuk, ezt meg is szeretnénk mutatni a világnak. Az Európa Kulturális Fővárosa program erre kiváló lehetőséget teremt – mondta el Navracsics Tibor, az VEB 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos.

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy évekkel ezelőtt fogalmazták meg az Európa Kulturális Fővárosa program pályázatának terveit és részleteit a Balatoni Szövetség és a Balaton-parti polgármesterek bevonásával. Egyetértés volt abban, hogy Veszprémnek és a Balatonnak közösen kell formálnia a régiót. – Az akkor megálmodott terveket most kezdjük el megvalósítani. Továbbra is azt keressük, ami összeköt bennünket, ami tovább építi a térséget, a közösséget – tette hozzá.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: a Balaton borrégiót többek között az teszi különlegessé, hogy a balatoni borászok a hagyományos borkészítési technológiát alkalmazzák és ezt támogatja az Agrárminisztérium is.

A bíráló bizottság elnöke dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, WSET diplomás borszakértő lesz, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

– A Balaton borrégió jelentősége nagyobb, mint gondolnánk, az ilyen kiegyensúlyozott, magas minőségű száraz fehérborokra fel kell hívni a borvilág figyelmét. Ne uniformizált egyenborokat állítsunk elő, hanem mutassuk meg egyediségünket kifogástalan minőségben. Bár kicsik vagyunk a terület szempontjából, de nagyok vagyunk az adottságainkat tekintve – fogalmazott Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus.

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség június 1-én és 2-án várja a versenyre szánt bormintákat, amelyeket a szövetség irodájában lehet leadni. A korábbi években átlagosan 150 bort neveztek a versenyre, idén ennél többre számítanak a szervezők.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal való együttműködés keretében a Balatoni Borok Versenyén, az ott legjobban szerepelt borok közül választják ki az Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém város borát is az elkövetkező három évben.

Fotó: Veszprém-Balaton Zrt/Kovács Bálint

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.