A jövő vitorlását avatták Füreden

CODE 10 néven új, hazai gyártású versenyhajót avattak Balatonfüreden. Itt kezdődött el a balatoni vitorlázás története, és most itt íródhat a magyar vitorlázás reményteli jövője is – hangzott el az avatáson.

A fejlesztés érdekében a Széchényi Alapok Zrt. 280 millió forintot fektetett a versenyvitorlásokat gyártó és fejlesztő Code Yachts Kft.-be. A befektetésből 140 millió forintot fordított a cég az új székesfehérvári üzemének indítására, és további 140 millió forintot költ 9 darab CODE típusú versenyhajó gyártására, amelyek 2021 végére készülnek majd el.

– Az 1860-as években innen indult el útjára a balatoni vitorlázás, most pedig ezzel a kiváló versenyhajóval innen indulhat el a magyar vitorlázás jövője is. Fontos, hogy a magas szintű versenyvitorlázás mellett nagy figyelmet fordítsunk az utánpótlás nevelésre illetve a tömegsportra is. Ezek az új versenyhajók hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy tovább fejlődjön a vitorlázás a Balatonon – vélekedett Bóka István polgármester, az új fejlesztésű versenyhajó avatásán.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: a kormány a járványhelyzet okozta károk enyhítésére, a gazdaság védelme érdekében jelentős forrásokat tett elérhetővé a vállalkozásokat ért károk enyhítésére.
– Nagy bennünk a bizakodás, reméljük, a balatoni turisztikai szezon berobban, és a második negyedévtől a hazai gazdaság teljesítménye is növekszik. 2022-ben akár 4-5 százalékos növekedéssel is számolhatunk majd – vélekedett az államtitkár.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: a fejlesztési támogatás nem véletlen, hiszen a magyar cég komoly reményekkel indul a hazai és nemzetközi piacon.

A CODE 10 hajónál alkalmazott technikai megoldások egyedülállóan gyors, könnyű és biztonságos vitorlást eredményeztek. A vitorlás már két versenyen részt is vett – hangzott el az ünnepségen, amely végén a szokásoknak megfelelően pezsgővel fel is avatták az új vitorlást.

  • Képgaléria

A CODE Yachts egy hazai versenyvitorlásokat fejlesztő és gyártó cég, amely 8 és 10 méter hosszú, karbonból készült luxus versenyvitorlásokat tervez és készít a székesfehérvári hajóépítő üzemében. A Széchenyi Alapok 280 millió forintot fektetett be az új, 10 méteres hajó kifejlesztésébe és gyártásába, annak érdekében, hogy a Covid járvány után megélénkülő piacon a hajóépítő cég minőségi kínálattal jelenhessen meg a hazai és nemzetközi piacon.

A 100 százalékos állami tulajdonban lévő Széchenyi Alapok Zrt. 2010 óta a hazai kis- és középvállalkozások vezető tőkefinanszírozó partnere, amely 103 milliárd forint tőkekerettel gazdálkodik. Megalakulása óta közel 120 befektetést hajtott végre. Az alapkezelő 2020-tól jelentősen bővítette a befektetési lehetőségek körét, elindította a nagyvállalati befektetéseket, valamint Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap néven, a Kék Bolygó Alapítvánnyal közös fenntarthatósági alapját.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.