Oldal kiválasztása

A jövő vitorlását avatták Füreden

Szerző: | 2021-05-26.

CODE 10 néven új, hazai gyártású versenyhajót avattak Balatonfüreden. Itt kezdődött el a balatoni vitorlázás története, és most itt íródhat a magyar vitorlázás reményteli jövője is – hangzott el az avatáson.

A fejlesztés érdekében a Széchényi Alapok Zrt. 280 millió forintot fektetett a versenyvitorlásokat gyártó és fejlesztő Code Yachts Kft.-be. A befektetésből 140 millió forintot fordított a cég az új székesfehérvári üzemének indítására, és további 140 millió forintot költ 9 darab CODE típusú versenyhajó gyártására, amelyek 2021 végére készülnek majd el.

– Az 1860-as években innen indult el útjára a balatoni vitorlázás, most pedig ezzel a kiváló versenyhajóval innen indulhat el a magyar vitorlázás jövője is. Fontos, hogy a magas szintű versenyvitorlázás mellett nagy figyelmet fordítsunk az utánpótlás nevelésre illetve a tömegsportra is. Ezek az új versenyhajók hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy tovább fejlődjön a vitorlázás a Balatonon – vélekedett Bóka István polgármester, az új fejlesztésű versenyhajó avatásán.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: a kormány a járványhelyzet okozta károk enyhítésére, a gazdaság védelme érdekében jelentős forrásokat tett elérhetővé a vállalkozásokat ért károk enyhítésére.
– Nagy bennünk a bizakodás, reméljük, a balatoni turisztikai szezon berobban, és a második negyedévtől a hazai gazdaság teljesítménye is növekszik. 2022-ben akár 4-5 százalékos növekedéssel is számolhatunk majd – vélekedett az államtitkár.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: a fejlesztési támogatás nem véletlen, hiszen a magyar cég komoly reményekkel indul a hazai és nemzetközi piacon.

A CODE 10 hajónál alkalmazott technikai megoldások egyedülállóan gyors, könnyű és biztonságos vitorlást eredményeztek. A vitorlás már két versenyen részt is vett – hangzott el az ünnepségen, amely végén a szokásoknak megfelelően pezsgővel fel is avatták az új vitorlást.

  • Képgaléria

A CODE Yachts egy hazai versenyvitorlásokat fejlesztő és gyártó cég, amely 8 és 10 méter hosszú, karbonból készült luxus versenyvitorlásokat tervez és készít a székesfehérvári hajóépítő üzemében. A Széchenyi Alapok 280 millió forintot fektetett be az új, 10 méteres hajó kifejlesztésébe és gyártásába, annak érdekében, hogy a Covid járvány után megélénkülő piacon a hajóépítő cég minőségi kínálattal jelenhessen meg a hazai és nemzetközi piacon.

A 100 százalékos állami tulajdonban lévő Széchenyi Alapok Zrt. 2010 óta a hazai kis- és középvállalkozások vezető tőkefinanszírozó partnere, amely 103 milliárd forint tőkekerettel gazdálkodik. Megalakulása óta közel 120 befektetést hajtott végre. Az alapkezelő 2020-tól jelentősen bővítette a befektetési lehetőségek körét, elindította a nagyvállalati befektetéseket, valamint Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap néven, a Kék Bolygó Alapítvánnyal közös fenntarthatósági alapját.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart