Oldal kiválasztása

Filmfesztivál a városban – Szabadtéri vetítések, premierek

Szerző: | 2021-06-20.

Június 23-26. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, amelyen az év legjobb magyar játékfilmjeit, dokumentum-, tévé-, animációs és kisjátékfilmjeit láthatja a közönség. Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi a helyszín, - több film premier vetítése is Füreden lesz.

Új névvel, megújult külsővel és premierekkel június 23-26. között rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét a Magyar Mozgókép Fesztivált a Balaton régió három városában: Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
A hazai filmes seregszemle a tavaly nagy sikerrel megrendezett Veszprém-Balaton Filmpiknik utódja, szabadtéri vetítésekkel és nyári, vízparti programokkal.

Összesen 84 filmet láthat a közönség, a friss magyar filmtermés legjavát.
15 nagyjátékfilm, 43 animációs- és tévéfilm, 16 dokumentumfilm illetve négy klasszikus filmalkotás vetítése szerepel a programon. Kilenc filmpremiert is láthat a közönség, akik regisztráció után, ingyen vehetnek részt a vetítéseken.

Négy nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm premierjét is a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják június 23-26 között. A fesztivál nyitófilmjét, az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékot először Veszprémben láthatja a közönség, és premier előtt vetítik Nagy Dénes Ezüst medve-díjas alkotását, a Természetes fényt. Herendi Gábor új filmje, a Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló Toxikoma szintén a fesztiválon debütál, csakúgy, mint Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi dráma vígjátéka és Krasznahorkai Balázs apa-fiú története, a Hasadék és Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmje.

Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Balaton Moziban, a Vaszary Galériában illetve annak kertjében lesznek a vetítések. Míg Veszprém, a hagyományoknak megfelelően, elsősorban a tévéfilmeknek lesz otthona, addig Balatonfüreden a nagyjátékfilmeket lehet majd látni.

Füredi premierek a Balaton Moziban:

Június 24-én 13 órakor Cseke Péter Csoportterápia című alkotása debütál a Balaton Moziban, majd Madarász Isti Ecc-pecc című munkáját 22 órakor vetítik.

Június 25-én 21.30 Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna főszereplésével Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma vetítése a Balaton Moziban, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.
A Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló film a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián.

Június 25-én, pénteken 11-kor Bereményi Géza Eldorádó című, 1989-ben készült filmje lesz műsoron a Balaton moziban, 17.30-kor az író, rendezővel lesz beszélgetés a Vaszary Villában.
18.30-kor premier előtt most először láthatják a nézők az elsőfilmes Nagy Dénes Ezüst medve-díjas filmjét, a Závada Pál regénye alapján készült, a II. világháborúban játszódó Természetes fény-t, ami után szakértők jelenlétében tartalmas beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal.

A filmfesztivál ünnepélyes díjkiosztóját is Balatonfüreden rendezik, június 25-én, pénteken, 19 órakor a Kisfaludy Galériában. Erről bővebben itt.

A legfrissebb magyar alkotások vetítése mellett több kísérő-rendezvény is várja az érdeklődőket. Lesznek közönségtalálkozók, háttérbeszélgetések, gyermek- és ifjúsági programok, gasztrorendezvények, és többek között Anima Sound System és Fran Palermo koncert.

A filmtörténeti programok keretében megemlékeznek az 50 éve készült Szindbád című filmről, Huszárik Zoltánról és Latinovits Zoltánról. Több étteremben a film ihlette ételek lesznek fogyaszthatók. Az idén elhunyt Törőcsik Marira is emlékeznek, ahogy a 100 éve született Jancsó Miklósra is. A rendező a Fényes szelek című filmjét Veszprémben forgatta, ezért sajátos séta keretében végig lehet majd járni a filmben is látható helyszíneket.

– 120 éves a magyar film, ez megfelelő inspirációt ad számunkra. Szerettük volna feléleszteni a régi hagyományt, hiszen a magyar filmkultúra erősen kötődik ehhez a térséghez, ezért a Nemzeti Filmintézet a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program szervezőivel közösen újragondoljuk a magyar film ünnepét. Szándékaink szerint a fesztivál találkozási pontja lesz a szakmának és a közönségnek – hangsúlyozta Káel Csaba, a Magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a fesztivál honlapján lehet megtenni.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004