A római kor öröksége

Bemutatták a szűkebb környezetünk római kori emlékeit feldolgozó kötetet. 2017-ben jelent meg a római kori temetőkből, sírokból előkerült leletanyagot bemutató kiadvány, ennek a hiánypótló kötetnek a folytatása a kevesek által ismert villákat, falfestményeket bemutató könyv.

Palágyi Sylvia és Kirschof Anita Balatonfüred római kori települései és falfestményei című helytörténeti könyv érdekes olvasmány lehet mindenkinek, aki érdeklődik a múltunk iránt. Hogy éltek itt, több mint kétezer évvel ezelőtt a római telepesek, milyen volt akkor a szőlőtermesztés, a fürdőkultúra, mivel díszítették otthonaikat? Ezekre a kérdésekre is választ ad a kiadvány.

– Nagyon örülök, hogy elkészült ez a helytörténeti kiadvány, melyben Palágyi Sylvia a tőle megszokott alapossággal mutatja be az akkori településeket, Kirschof Anita pedig a siskei templomrom római kori falfestményeit. A kötetet Szelényi Károly fotóművész remek képei illusztrálják. A könyv elkészítésében nagy segítségünkre volt a Laczkó Dezső Múzeum vezetősége, kollegái, s köszönetet mondok a közalapítvány támogatóinak, akik zömében füredi, vagy füredi gyökerekkel rendelkező lokálpatrióták, akiknek fontos a múlt megőrzése, bemutatása – nyilatkozta portálunknak Molnár Judit, a kötetet kiadó Balatonfüred Városért Közalapítvány elnöke.

A kiadvány megvásárolható a Balatonfüredi Tourinform Irodában és a Lipták Gábor Városi Könyvtárban.

A Figula Borteraszon tartott könyvbemutatóról a Füred TV készített riportot.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.