Oldal kiválasztása

Színházalapítás százkilencven évvel ezelőtt

Szerző: | 2021-07-05.

A balatonfüredi Magyar Nemzeti Játékszín megnyitásának 190. évfordulóján a színházalapító Kisfaludy Sándor szobránál tartottak megemlékezést. A Dunántúl első kőszínházának létrejöttét Kéri Kitty, a költő nevét viselő színház vezetője idézte fel.

„… az ott mulató hazafiakkal együtt nagy keserűséggel láttuk, miként tengődik s nyomorog a magyar színjátszó társaság silány deszkakunyhóban, s miként vagyon az számkivetve önnön hazájában, midőn a német társaságok roppant palotákban kevélykedve lépdelnek s a királyi városokat még jobban elnémetesítenék, ha még lehetséges volna. Én hazafiúi mérges fájdalmamban az ott lévő közönséget egy Füreden építendő játékszínre felszólítottam.”– Kisfaludy Sándor Guzmics Izidorhoz írott leveléből olvasott fel részletet Kéri Kitty, ami híven tükrözi az egykori magyar színjátszás helyzetét.

Az ünnepséget a Kisfaludy Színházi Nyári Esték programsorozat keretében tartották. A fesztivál részletes programja itt.

A megemlékezésen Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarát Hégely Ákos vezényelte, majd Farkas Laura, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves színművész szakos hallgatója József Attila Csöndes estéli zsoltár című versét adta elő. Az emlékezés koszorúját elsőként az önkormányzat nevében Hári Lenke alpolgármester helyezte el, majd Kéri Kitty és Farkas Laura hajtott fejet a költő-színházalapító Tagore sétányon lévő szobránál.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart