Színházalapítás százkilencven évvel ezelőtt

A balatonfüredi Magyar Nemzeti Játékszín megnyitásának 190. évfordulóján a színházalapító Kisfaludy Sándor szobránál tartottak megemlékezést. A Dunántúl első kőszínházának létrejöttét Kéri Kitty, a költő nevét viselő színház vezetője idézte fel.

„… az ott mulató hazafiakkal együtt nagy keserűséggel láttuk, miként tengődik s nyomorog a magyar színjátszó társaság silány deszkakunyhóban, s miként vagyon az számkivetve önnön hazájában, midőn a német társaságok roppant palotákban kevélykedve lépdelnek s a királyi városokat még jobban elnémetesítenék, ha még lehetséges volna. Én hazafiúi mérges fájdalmamban az ott lévő közönséget egy Füreden építendő játékszínre felszólítottam.”– Kisfaludy Sándor Guzmics Izidorhoz írott leveléből olvasott fel részletet Kéri Kitty, ami híven tükrözi az egykori magyar színjátszás helyzetét.

Az ünnepséget a Kisfaludy Színházi Nyári Esték programsorozat keretében tartották. A fesztivál részletes programja itt.

A megemlékezésen Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarát Hégely Ákos vezényelte, majd Farkas Laura, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves színművész szakos hallgatója József Attila Csöndes estéli zsoltár című versét adta elő. Az emlékezés koszorúját elsőként az önkormányzat nevében Hári Lenke alpolgármester helyezte el, majd Kéri Kitty és Farkas Laura hajtott fejet a költő-színházalapító Tagore sétányon lévő szobránál.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.