Oldal kiválasztása

Fogadóépületet kapott a Lóczy-barlang

Szerző: | 2021-07-13.

Átadták a kiemelten védett, közkedvelt turisztikai célpontként is népszerű Lóczy-barlang bejáratánál épült látogatóközpontot. A 273 milliós beruházás révén egy kulturált, 244 négyzetméteres fogadóépület várja az érdeklődőket, benne beltéri és szabadtéri kiállítással.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a város önkormányzata közösen fejlesztette a nemzetközi hírű földrajztudósról elnevezett barlang területét és megközelíthetőségét. A kuriózumnak számító barlangban évente átlagosan 15 ezer látogató fordul meg, a fejlesztés révén sokkal kulturáltabb környezet és parkoló várja az érdeklődőket.

Az új fogadóépületben, amely egy 50 négyzetméteres fedett teraszt is felölel, egy interaktív kiállítás mutatja be a barlangot, a térség földtani, természeti értékeit. Ajándékbolt és büfé várja a látogatókat, és kialakítottak egy geológiai tanösvényt is.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az átadó ünnepségen kiemelte: ebben az évben az ország tíz nemzeti parkjában 30 projektet adtak át, összesen 8,7 milliárd forintból.
– A nemzeti parkokba évente1,6 millió látogató érkezik, kiemelkedik közülük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, hiszen a forgalom egyharmadát adják. 44 bemutatóhellyel rendelkeznek, ez bővült most a Lóczy-barlang látogatóközpontjával, ami biztos vagyok benne, hogy nagyon népszerű lesz – fogalmazott az államtitkár.

– Felértékelődött a természetközeliség, egyre nagyobb szükség van a nemzeti parkokra, határozottan nőtt a turisták érdeklődése a természeti értékek iránt. Ez a beruházás egy újabb szintre emeli a hazai turisztikai kínálatot- vélekedett Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: 1882-ben kőbányászok fedezték fel a barlangot, ami aztán csak a harmincas években vált először látogathatóvá. A fejlesztés révény Balatonfüred egy újabb színfolttal gazdagodott – mondta a képviselő, akihez csatlakozva Bóka István polgármester kiemelte: a városnak fontos volt, hogy kulturált környezetet teremtsen itt a látogatók számára.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója az átadóünnepségen elmondta, környezetbarát, megújuló energiát hasznosító, családias látogatóközpontot terveztek, hiszen a barlang természeti értéke mellett az is fontos érték, hogy könnyen megközelíthető helyen, tulajdonképpen a városban van.

Az átadó ünnepségen elhangzott, a város hamarosan felújítja és kiszélesíti a Lóczy-barlanghoz vezető utat.

  • Képgaléria

A Lóczy-barlangban időről-időre nyílt napokat rendeznek, hogy így népszerűsítsék a térség egyik jelentős földtani értékét elsősorban a diákok körében.
Ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól látható legyen a kőzetek természetes rétegződése, ez mindenképpen különlegessé teszi a Lóczy-barlangot, mint ahogy az itt látható úgynevezett tűzkőgumók is.

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a kialakulás körülményeire. A 120 méter hosszú és 19 méter mély, sajátos klímájú fokozottan védett barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalak jellemzik.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004