Oldal kiválasztása

Cigányprímások versenye az Anna-bál jegyében

Szerző: | 2021-07-27.

Cigányprímások versenye az Anna-bál jegyében. A hét hegedűs között először a verseny történetében egy női prímás is részt vett. Többen visszaléptek a versenytől, mert ínhüvely gyulladást kaptak a sok gyakorlástól.

Lavotta János emlékére először 2013-ban hirdetett prímásversenyt a város illetve a Hagyományok Háza, azzal a szándékkal, hogy a nagy múltú cigányzene fiatal prímásainak bemutatkozási lehetőséget adjon.
Az országban kuriózumnak számító versenyen idén hat, 16-35 év közötti klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs mérte össze a tudását, és először a verseny történetében egy 16 év alatti prímás, Bujka Leonardó is indult. A prímásoknak egy kötelező és egy szabadon választott számot kellett előadnia, egy állandó zenekar kíséretében a Kisfaludy Galériában rendezett nyilvános színpadi versenyen.

– Kiskorom óta vitt édesapám zenélni, ő is prímás, nem volt kérdés, hogy hegedűs leszek. Két évvel ezelőtt már jelentkeztem a versenyre, de akkor a sok gyakorlás miatt megsérült a kezem, így végül nem tudtam elindulni. Azért jöttem, hogy a zsűritől, akikre felnézek, visszajelzést kapjak. Tőlük nem fájna a kritika sem, kíváncsi vagyok, jó úton haladok-e. Vannak női prímások, nem vagyok egyedül. Alakítottam egy zenekart is, a célunk, hogy visszahozzuk az éttermekbe az igényes cigányzenét, de egyelőre nincs túl sok lehetőségünk. Alig van hely, ahol lehet játszani, de egyre kevesebb is a zenész, aki a cigány hagyományokat vinné tovább, inkább klasszikus zenét vagy jazzt tanulnak– válaszolta kérdésünkre Bordás Georgina, aki klasszikus zenét tanult a bécsi konzervatóriumban.

Farkis Béla, harmadszor vesz részt a versenyen, mosolyogva mondta: többször nem jövök, lassan kiöregszem ebből. – Nagyon lámpalázas vagyok, de ahogy nézem mindenki – tette hozzá.

  • Képgaléria

A zsűri előtti fellépésre készülő prímások egyetértettek abban, hogy napi 6-7 óra gyakorlásra lenne szükség, mert a tehetség csak az alap, a szorgalom, a tanulás sokkal fontosabb. Hiába a családi hagyomány, klasszikus zenét is tanulniuk kell, kottaismeret nélkül már nem lehet zenélni, és az egyes darabok komoly hangszeres tudást igényelnek – mondták.

Horváth Lászlónak a fellépése után be kellett kötni a kezét, mint kérdésünkre elmondta: úgy érzi nagy a baj, ráadásul a vonós keze fáj.
– Biztos, hogy zenélek holnap is, bárhogy lesz a kezem, nem adom fel. Sajnos ez visszatérő probléma, a sok gyakorlás kihozza ezt néha – mondta a prímás, aki négy éves kora óta játszik hegedűn.

A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei Radics Ferenc a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Liszt-díjas hegedűművész, ifj. Kállai Kiss Ernő Liszt-díjas, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása és Roby Lakatos magyar hegedűvirtuóz, világzenész.

Az első három helyezett magas pénzjutalomban részesül, a nyertes fellép a 197. Anna-bálon. Július 28-án este 20 órától a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren.

Az Anna Fesztivál programjai itt olvashatók.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004