Oldal kiválasztása

Gyógyhelyfejlesztés Balatonfüred városában

Sajtóközlemény

MÉG TÖBB TURISZTIKAI LÁTVÁNYOSSÁG
BALATONFÜREDEN

2021 I 06 I 30

 

A Széchenyi 2020 program keretében, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával Balatonfüred Város Önkormányzata 983 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Gyógyhelyfejlesztés Balatonfüred városában című projekthez, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel mint konzorciumi partnerrel közösen valósított meg. A beruházással Balatonfüred turisztikai kínálata új kiállító terekkel, üzlethelyiségekkel, pihenőparkkal bővült. A projekt keretében valósult meg a szabadtéri színpad felújítása is. A beruházás teljes összege 1,562 milliárd forint, amelyhez az önkormányzat 579 millió forint önerőt biztosított.

Az önkormányzat a „Gyógyhelyfejlesztés Balatonfüred városában” című fejlesztési projekt révén a 21. századi igényekhez igazítva újította meg a gyógyhelyi környezetet. A fejlesztés egyik helyszíne a Zákonyi utca, ahol 8 ezer négyzetméteren a négy felépített új épületben kiállító tereket, vendéglátó helyeket, üzlethelyiségeket és turisztikai infopontot alakítottak ki. A projekt része az új pihenőpark, ahol ellipszis alakú zenés, színes vízképű szökőkút és szezonálisan kialakított 900 nm2 felületű műjégpálya várja a közönséget.

A projekt támogatásával megújult a Horváth Mihály utcában a Balaton Szabadidő és Konferenciaközpont területén lévő szabadtéri színpad is. A fejlesztés lényeges eleme, hogy lefedték a nézőteret és a színpadot, így az időjárástól függetlenül megtarthatók az előadások. A hatszáz férőhelyes akadálymentes nézőtér padjait kényelmes sor- és ülőhelyszámozással ellátott székekre cserélték. Korszerűek lettek a fellépők öltözői és kialakítottak a fejlesztés keretében egy kelléktárolót is.

A projekt keretében a város történelmi és kulturális adottságaira építve garantált programok, foglalkozások és egy kincskereső applikáció szolgálja az egész család szórakozását.

Projektadatok:

Fő kedvezményezett: Balatonfüred Város Önkormányzata
Projekt címe: Gyógyhelyfejlesztés Balatonfüred városában
Támogatás összege: 983 128 389 Ft
Támogatás mértéke: 63%
Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2017-00001
Megvalósítás időtartama: 2018. 04.01. – 2021.08.31.

Konzorciumi tagok:

Balatonfüred Város Önkormányzata
Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

 

 

GINOP-7.1.9-17-2017-00001 azonosító számú

Gyógyhelyfejlesztés Balatonfüred városában című projekt

Még több turisztikai látványosság Balatonfüreden

Új köztér született

 

 

A Zákonyi utca felső oldalán évtizedek óta egy parkoló várta a Balatonfüredre érkezőket. A parkoló 2017-ben a föld alá került és egy 180 férőhelyes, liftes mélygarázs lett belőle.

A felette lévő területen fölépült négy épület és kialakult egy új tér.

Az épületekre, a füredi villák hagyományát folytatva, jellemző a harmonikus tömegalakítás, a fegyelmezett homlokzat és a jó minőségű építőanyag. Az árnyékolók kialakítását a városban található úgynevezett „svájci villák” lombfüzér motívumkincse inspirálta.

A, B, C, D épület

Az összesen 8 ezer négyzetméter alapterületű épületekben galériák: Zsdrál-Art Kortárs Művészeti Galéria, Kiss Ferenc műgyűjtő galériája, vendéglátóhelyek: Tigris Reggeliző és Gyorsétterem, Maximus Steak House, Zelna Borbár és Vinotéka és üzletek: gyermekruha bolt, ajándék-ékszer üzlet nyílt.

Nyáron park

A süttői mészkő-burkolat klímabarát megoldás, mert a mészkő nem forrósodik át a nyári melegben sem. A napozófelületet az időzítővel működtethető süllyesztett párásító fúvókák is hűtik. Az esténként megvilágított párafelhő látványnak sem utolsó. Az egész tér, ahogy Balatonfüred sétányai is, családbarát, gyermekbarát és kerékpáros-barát kialakítású. A terület teljesen akadálymentesített, kerékpárosok és mozgássérültek számára végigjárható. A mélygarázs kijáratok felől az egyes kerti terek akadálymentesen megközelíthetők.

Télen korcsolyapálya – ha befagy, ha nem fagy be, garantált téli örömök

A téren, ha a hőmérséklet 10 C° fok alá süllyed, még korcsolyázni is lehet. A mesterségesen kialakított műjégpálya a téli forgalmat erősíti. A biztonságosan kétszáz korcsolyázó befogadására alkalmas 900 nm2 felületű pálya igazi közösségi tér, kiváló program az egész családnak. A tíz centiméter vastagságú jég a korcsolyakölcsönzővel, az esti kivilágítás igazi téli szórakozás helyieknek és az idelátogató vendégeknek egyaránt. A parkban a mobil utcabútorok miatt az energiatakarékos AST Ice-Mat Area Classic jégpálya minden évben gazdaságosan újraépíthető. 2019. dec. 23. és 2020. február 23-a között  16.849 látogatót regisztráltak a műjégpályán.

Víz a víznél – új szökőkút: színek, hangok és a víz tánca

Ritka, ellipszis alakú, feszített víztükrű szökőkút várja a pihenni vágyókat Balatonfüred új terén. Középen levegővel habosított, messziről is impozáns oszlopos vízsugár, mellette három ellipszis alakú fúvóka-sor és tíz darab harangalakú vízkép nyújt különleges látványt. A szökőkút változatos színjátékát a számítógéppel vezérelt 36 nagyteljesítményű ledlámpa szolgáltatja. A zenével kombinált fokozatosan átmenő színekkel játszó látványnak csak a fantázia szabhat határt.

Esőtől, naptól védett – megújult a szabadtéri színpad

A szabadtéri színpad a Horváth Mihály utcában a Balaton Szabadidő és Konferenciaközpont területén (hrsz:08/2) helyezkedik el.

A fejlesztés lényeges eleme, hogy lefedték a nézőteret, így az időjárástól függetlenül megtarthatók az előadások. A ponyvatető, ami 40 km/h szélerősség felett motorosan visszahúzható, nem csak az esőtől véd, de árnyékot is ad.  A hatszáz férőhelyes nézőtér padjait kényelmes sor- és ülőhelyszámozással ellátott székekre cserélték.

Lefedték a színpadot is, a játékteret könnyed, szárnyszerű tetővel látták el, amit a nézőtér felé ívesen alakítottak ki. A száz négyzetméteres színpad műszakilag is megújult, a tetőről befüggeszthetők a díszletek és a világítási traverzek, amik az igényeknek megfelelő magasságban rögzíthetők. A díszletek beszállítása is megoldódott, a szállító jármű vízszintesen be tud tolatni a színpad mögé, így a díszletek könnyen átrakhatók.

Korszerűek lettek a fellépők öltözői is, a szereplőknek egyéni öltözőket alakítottak ki.

A fejlesztők ügyeltek arra is, hogy a legszebb „díszlet”, a tihanyi-félsziget látványa a háttérben megmaradt.

A beruházás teljes összege 1,562 milliárd forint, amelyhez az önkormányzat 579 millió forint önerőt biztosított.

Fő kedvezményezett: Balatonfüred Város Önkormányzata

Konzorciumi tagok:

Balatonfüred Város Önkormányzata
Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

KÉPGALÉRIA

 

Megosztás

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart