Oldal kiválasztása

Mit ajánlanak a borászok a Borheteken?

Szerző: | 2021-08-09.

Borászatonként 8-12 féle bort lehet kóstolni a Borheteken, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek. De milyen borokkal, újdonságokkal készültek a borosgazdák az idei Borhetekre? Mi alapján válasszunk a szinte kimeríthetetlen olaszrizling kínálatból, vagy az extrának számító dűlőn szelektált nedűkből? A borosgazdák segítenek az eligazodásban.

Baloghné Király Mónika, Balogh Pincészet – Pécsely
Az idei borhét ajánlása a Balogh Pincészettől egy régi visszatérő, nevezetesen a Gyöngy Irsai Olivér gyöngyözőbor és a Gyöngy kékfrankos rozé, természetesen az örök sláger olaszrizling és a csodaszép Sauvignon blanc a Baricska dűlőből.

Mészáros József, Mészáros Pince – Pécsely
A Mészáros Pincénél idén is a zászlósborunkra, az olaszrizlingre helyezzük a hangsúlyt. Háromféle rizling is kóstolható lesz, így a klasszikus, a késői száraz és késői édes. Lesz egy újdonságom, egy juhfark, ami nagyon izgalmas bor.

Figula Mihály, Figula Pincészet
A 2019-es évjárat dűlős tételei közül a borheteken mutatjuk be a Sóskutat, a Sáfránt és a Bella Rózát. Érdemes lesz őket keresni, megkóstolni, meglepetés lesz a fogyasztók számára.

Barabás Barna, Zelna Borászat
Újdonság lesz ebben az évben az első, kései szüretelésű édes borunk, illetve a 2018-as pezsgő, melyet a borhéten fogunk bemutatni a nagyközönségnek.

Kálmán József, Arias Borászat – Pécsely
A borheteken a megszokott kínálatból mindenképpen kiemelném a Pécselyi olaszrizlingünket a Király-oldal dűlőből. Az Irsai Olivérünket tavaly végre sikerült megvédeni a vadaktól, így 2020-ban először készíthettem belőle bort, amely kis mennyisége miatt szinte csak a borheteken lesz kapható. Újdonság lesz még a chardonnay alapborból készített gyöngyözőborunk.

Gyukli Krisztián borász – Gyukli Pince
A várossá válás 50. évfordulója kapcsán idén először palackoztunk egy olyan bort, ami kizárólag balatonfüredi olaszrizling-ültetvényeink termése. Ezt a bort 8230 fantázianévvel hozzuk forgalomba, kedveskedve ezzel a városnak és a fogyasztóknak egyaránt. Természetesen a Gyusecco, a rozé- vagy a vörösborok sem fognak hiányozni a kínálatból. A Solaris szőlőfajtából idén egy száraz és egy nemes édes változatot is bemutatunk majd a hozzánk látogatóknak. Mind a borheteken, mind pedig a borteraszunkon más típusú borokkal várjuk a vendégeinket.

Söptei Zsolt borász – Söptei Pincészet és Étterem
Kilenc fajtát foguk a vendégek elé vinni. A 2011-es Bubori Blanc után 2020-ban újra elkészítettük a pinot blanc gyöngyözőborunkat, ami jó minőségű prosecco stílus, nem illatos és nincs maradék cukortartalma. Ott lesz még a Lendület, ami egy könnyed, kiegyensúlyozott karakterű olaszrizlingünk hat dűlő házasításából, a Challenge International Du Vin-en ezüstérmes 2019-es Varázslat hegybor kategóriájú olaszrizlingünk, és a Harmónia birtokborunk, ami pinot blanc, chardonnay és szürkebarát házasításából született. Visszük a Tagore sétányra az említett Challenge International Du Vin-en aranyérmet nyert 2019-es Hangulatot, ami egy száraz sárgamuskotály, a kései szüretelésű Desszert sárgamuskotályt, a Baricska balatonfüredi dűlőszelektált olaszrizlinget, a merlot-ból készült Felhőtlen gyümölcsbombát és a Kettesben csúcs vörösborunkat, ami cabernet franc és merlot házasítás.

Koczor Kálmán, a Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymestere, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke – Koczor Pincészet
A szabályzat szerint azok a borok vehetnek részt a füredi borhéten, amik az aktuális évi borversenyen is részt vettek. Mi is ezeket a minősített borainkat hozzuk, amik országos versenyeken is szép eredményeket értek el. Lehet majd kóstolni nálunk többek között Rozáliát, Semillont, rozét és késői szüretelésű, természetes desszertborokat is.

Szabó Gergő – Szabó és Fia Borpince, Balatoncsicsó
Tizenöt tétellel készülünk, dűlőszelektált olaszrizlingekkel, ezek között található a Füred nevű borunk is, a hungarikumnak számító juhfark, ebből reduktív és fahordós tételeket is viszünk. Ezek mellett két gyöngyözőbort, két vörösbort és két desszertbort is találnak majd a kínálatunkban.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • csalódott mátrai országjárók2024-04-14 10.23AgoraTegnapelőtt (péntek) voltunk a Kisfaludy strandon, a WC még mindig csukva. Ezzel szemben kedden az akali strandon már régóta nyitva
  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004