Balatonfüred profitálhat az új fejlesztési ciklusból

A Balaton térségében illetve Balatonfüreden a most záruló 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, uniós és hazai források révén jelentős turisztikai fejlesztések valósulhattak meg. Milyen kilátásokat hozhat az új, 2027-ig tartó időszak? A Széchenyi Terv Plusz bevezetése, valamint a megnyíló fejlesztési programok milyen lehetőségeket kínálnak a térségnek és Balatonfürednek?

Erről esett szó a Miniszterelnökség „Magyarországi Fejlesztések Nyílt Napja” című országos tájékoztató rendezvénysorozatában, amelynek keretében önálló standdal jelentek meg a Borheteken augusztus 27-én, pénteken.

– A Balaton az ország legkiemelkedőbb turisztikai régiója, a belföldi turizmus negyven százaléka itt történik. Egyértelmű, hogy komoly fejlesztéseket koncentrálunk ide – fogalmazott Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, aki Bóka Istvánnal, Balatonfüred polgármesterével vett részt egy kötetlenebb hangulatú kerekasztal beszélgetésen.
– 2010-ben még csak uniós források jelentek meg a térségben, ma már elmondhatjuk, hogy ezek mellett jelentős hazai támogatások jelentek meg. A 2014-20-as fejlesztési ciklus után a következő időszakban is komoly fejlesztéseket tervezünk a Balatonnál, ami azt jelenti, hogy Balatonfüred is számíthat újabb támogatásokra. A következő hét éves ciklusban 150 milliárd forintot költünk a gyógyhelyek fejlesztésére, ebben érdekelt lehet a város. Kiemelt figyelmet kap majd a nemzeti kastély és vár program, illetve az aktív turizmus, azon belül is elsősorban a hátizsákos, hazai turizmus – vélekedett az államtitkár.

Bóka István polgármester hangsúlyozta, a Balatoni program soha nem látott fejlesztéseket eredményezett az elmúlt években, a városban jelentős programok valósultak meg illetve kezdődhettek el általa, hiszen a Zákonyi sétány mélygarázs feletti területének kialakítása, a vitorláskikötő megépítése és az Esterházy villa felújítása mind-mind erősítik a város pozícióit. Mint fogalmazott, jó esély van rá, hogy a következő fejlesztési ciklus is kitörési pontot jelent majd Fürednek és a régiónak.
– Vannak elképzeléseink, terveink, bizakodó vagyok, látva az új ciklus irányelveit, tovább tud majd fejlődni Balatonfüred. A pincegazdaság terültét illetve az Aquapark környezetét szeretnénk fejleszteni – mondta a polgármester.

A Füred Tv felvétele.

 

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.