Oldal kiválasztása

Világhírű szobrász alkotása Balatonfüreden

Szerző: | 2021-09-04.

A balatonfüredi származású, világhírű művész Faykod Mária szobrát avatták fel a Római Katolikus Plébánia kertjében kialakított új parkban. A márványszobrot a magyarországi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából emelték. A Dél-Franciaországban élő művész a Magyar Örökség Díjat is átvette az Art Portal Galériában tartott ünnepségen.

– Balatonfüred ismét gazdagabb lett, gazdagodását pedig ezúttal a füredi születésű, világhírű szobrászművésznek, Faykod Máriának köszönheti. A szoborszenteléssel azonban nem csak maga a művészi alkotás, de a keresztény élet szegletköve és forrása, az utolsó vacsora emlékét felidéző eucharisztia szentsége is a város elválaszthatatlan része lett – fogalmazott Bóka István polgármester, a Piros Templom kertjében tartott szoboravatáson.
A városvezető köszönetet mondott Zákonyi Tündének, aki elsőként szorgalmazta az Eucharisztia című szobor felállítását.

Faykod Mária 1975-óta él Franciaországban, 1985-ben nyílt meg később híressé vált párizsi galériája. A nyolcvanas évek végén kiköltözött a provance-i Aupsba, ahol jelenleg is él. Itt találta meg az alkotáshoz és a létezéshez szükséges teljes szabadságot. Otthona mellett szobraiból kerti múzeumot nyitott, amelynek kapui mindig nyitva állnak a látogatók előtt. Egyik legismertebb, világhírű munkája a Lourdes-ban felavatott fehér márványból készült 17 stációból álló keresztút. A monumentális alkotás a keresztút új megközelítését mutatja be, amely nem ér véget Krisztus sírba tételével.

  • Képgaléria

A szoboravatáson beszédet mondott dr. Fodor János balatonfüredi plébános, az alkotást dr. Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg.

– Édesanyám pedagógus volt, több helyen megfordult az országban, amikor születtem éppen Füreden tanított. Pár évet töltöttünk csak itt, de belém ivódott ez a táj, ez a horizont, valószínűleg ezért is élek Provance-ban, mert hasonlít a két vidék egymáshoz. Gyerekkoromban jártam itt utoljára, boldog vagyok, hogy itt is látható egy alkotásom. Olyan ez, mint egy visszatérés. Amikor azt kérdezik tőlem, hiszek-e Istenben, azt szoktam mondani, nem, Isten hisz bennem. És ez szerintem egy mélyebb viszony – válaszolta kérdésünkre Faykod Mária, aki elmondta: emberként és alkotóként is a szabadság a legfontosabb számára.

A rendezvény után a szobrászművészt megillető Magyar Örökség Díjat adták át az Art Portal Galéria Zákonyi sétányon található épületében.

Faykod Mária élő spirituális lenyomatokat készít, szobrai a klasszikus modernség jegyében hallatlan meggyőző erővel bírnak. Fátyolként bánik a márvánnyal, az ember átlényegülését jeleníti meg. Az átlényegülés folyamatát ábrázolja, a szobrászat érzékeny nyelvén talál kapcsolatot ég és föld között. Sugárzó hite átragyog lényén és alkotásain is – hangzott dr. Tulassay Tivadar egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a Magyar Örökség-díj Bizottság tagjának méltatása.

Balatonfüred városa, a Tihanyi Bencés Apátság, a Veszprémi Érsekség és a Balatonfüredi Katolikus Plébánia két napos rendezvénysorozat keretében idézi fel az egykori 1938-as balatoni vízi körmenet emlékét. Az idei 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemében létrejövő program szeptember 4-én folytatódik.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004