Oldal kiválasztása

Irodalmi fesztivál Balatonfüreden – Quasimodo Költőverseny

Szerző: | 2021-09-14.

Százhatvanhat alkotótól, köztük külföldön élő szerzőktől, több mint háromszáz vers érkezett az idei XXIX. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre. Az emlékdíjat Sajó László a Még egy ballada című versével, a különdíjat Vajna Ádám a Korareggel a Generális kaszálón című versével nyerte el. Debrecen város által felajánlott Térey-díjat pedig Géher István László a Teneo te, Africa című költeményével érdemelte ki. Irodalmi fesztivál Balatonfüreden szeptember 17-18. között.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992-ben indított, mára már brandnek számító, több évtizedes hagyománnyal bíró költőverseny ezúttal a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Az irodalmi fesztivál keretében költők, írók beszélgetnek könyveikről, lesznek koncertek, filmvetítések és olasz gasztronómia. A hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál tartanak ünnepséget, majd este fél hétkor a Vaszary Galéria kertjében átadják a költőverseny díjait. A díjazott költők ezúttal is felolvassák verseiket.

– Sok olyan szerző küldte el idén a versét, akik a korábbi években nem jelentkeztek a versenyre, köztük több fiatal alkotó is van, aminek nagyon örülünk. Egyébként a zsűrinek is két új fiatal tagja van, Szálinger Balázs és Iancu Laura. Ebben az évben megemlékezünk a tavaly elhunyt Szőcs Géza költőről, aki Balatonfüred kulturális életében jelentős szerepet vállalt. Emléktábláját a füredi Pantheonban avatjuk fel, ott, ahol tavaly még ő leplezte le Faludy György emléktábláját. Megemlékezünk Dantéról is, a Budapesti Olasz Intézet támogatásával bemutatjuk a Pokol című művének filmes adaptációját – fogalmazott Cserép László, a Quasimodo Alapítvány titkára.

Ezúttal is meghirdették a költőversenyhez kapcsolódó dalversenyt, amelyre kilenc pályázat érkezett. A fődíjat Horváth Balázs nyerte el, aki Petőcz András: Európa rádió, éjszaka című versét zenésítette meg, elismerő oklevélben részesült Lovas Gábor.

A szeptember 17-18. között zajló balatonfüredi irodalmi fesztiválon versösszeállítással emlékeznek meg Szőcs Géza költőről. Gyöngyössy Imre filmrendező, író, költő, dramaturg emléke előtt is tiszteleg a rendezvény, akinek versei életében csak olaszul jelentek meg. Az idén kiadott Stigma című, magyar-olasz kétnyelvű verses kötete alapján készült versfilm lesz látható Füreden.
Dante Alighieri halálának 700. évfordulója alkalmából Szörényi László irodalomtörténész elmélkedik az itáliai író-filozófusról, majd levetítik a Pokol című műve filmes adaptációját Marco Castelli olasz szaxofonművész közreműködésével.

A rendezvény olasz kerti partival és a Zséda Jazz trió vs. Marco Castelli koncertjével zárul.

A koronavírus-járvány miatt a rendezvények korlátozott létszámban (max. 150 fő) látogathatók. A programokon való részvételhez szükséges regisztrációs lapot a quasimodokoltoverseny@gmail.com e-mail címre kell elküldeni szeptember 16-ig.

A költőverseny programja és a regisztrációs lap itt tölthető le. 

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004