Hajók seregszemléje a Balatonon

Megtelt a móló és a Tagore sétány, több százan voltak kíváncsiak a balatoni hajózás 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre. Impozáns látványt nyújtottak a tavon felsorakozó hajók, mögöttük a vitorlásokkal.

Egyszerre több mint harminc személyszállító hajó sorakozott fel a Tagore sétány előtti vízfelületen. A BAHART 18 fős személyhajó-flottáján és kompjain kívül magánhajózási társaságok személyszállítást végző hajói is részt vettek a díszszemlén. Ritka alkalom az ilyen, huszonöt évente látható csak seregszemle a tavon.

A füredi mólótól kezdődően Csopak irányába sorakoztak fel a hajók orral a sétány felé. A parton óriáskivetítőn is figyelemmel lehetett követni a látványos szemlét illetve a vízfelületről fellőtt színes füstoszlopokat is. Mindegyik felvonuló hajót bemutatták a közönségnek.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan a város megrendezte a Széchenyi emlékünnepséget a Tagore sétányon és elrajtolt a félszigetkerülő Széchenyi István vitorlás emlékverseny is.

– Állhatatosság, mélység, pontosság, ez jellemzi a géniuszokat, ez jellemezte Széchenyi Istvánt, akinek sok más érdeme mellett a modernkori hajózást is köszönhetjük. Össze akarta kötni a fővárost a vidékkel, és persze a Balatonhoz is pezsgő életet hozott – fogalmazott Bóka István, Balatonfüred polgármestere a füredi mólón tartott ünnepségen, ahol elhangzott az is, hogy a következő években a BAHART mintegy tíz milliárd forintot költ majd fejlesztésekre.

  • Képgaléria
Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.