Oldal kiválasztása

Közpark lehet a görög falu helyén – Változna a helyi szabályozási terv

Szerző: | 2021-09-21.

Az önkormányzat évek óta dolgozik azon, hogy rendezni tudja, a város szégyenfoltjaként emlegetett egykori görög falu sorsát. Most, a több alkalommal tárgyalt koncepció megvalósulása érdekében, a helyi szabályozási terv módosítását tervezi a képviselő-testület. A négy hektáros területen az új szabályozás szerint a jelenlegi 30 százalékról 10 százalékra csökkenne a beépíthetőség, a terület fele pedig közpark besorolást kapna.

A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, a funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihelyként működik. A terület sorsát évek óta igyekszik megoldani a városvezetés, amely elkötelezett a jelenlegi épületegyüttes teljes felszámolása mellett.

A helyi építési szabályzat módosítását kezdeményezi az önkormányzat, a tervezet jelenleg a partnerségi egyeztetés stádiumában van, ha ez lezárul, a képviselő-testület dönt a négyhektáros terület átminősítéséről. A cél, hogy egy nagyléptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon.

A szabályozási tervezet szerint a terület két besorolást kap, közel 50-50 százalékos arányban közpark illetve kisvárosias lakóterület minősítést. Ennek megfelelően az összesen 4 hektáros területen a jelenlegi 30 százalékos beépíthetőség 10 százalékra csökkenne. Az új szabályozás szerint a teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően.

A közpark körül ölelné a beépíthető területet, ahol egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben összes körülbelül kilencven lakás kapna helyet. A kisajátítás jelentős összeget emészt fel, ezért is kell – új övezeti besorolással – beépítési lehetőséget biztosítani a terület egy markánsan kisebb részén.

A szabályozási terv módosítása elősegítené tehát a tájidegen terület rendezését, a jelenlegi épületek elbontását.

Mint arról korábban már írtunk az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kell megállapodni. Ebben az esetben csak az adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás.

A köztudatba csak görög faluként bevonult négy hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. Még 1993-ban kezdődött el az építkezés, amelyet aztán hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott változást. A faluból ugyan Annagora Park majd Sundance Park lett, de a problémák megmaradtak, felszámolták a komplexumot. 2011-től SunCity néven fut a vállalkozás, ám a programok és a bulihoteles szobáztatás évek óta konfliktusforrást jelentenek a városban, kevesen hisznek abban, hogy itt hosszútávon kulturált szórakozónegyed működhetne.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004