Oldal kiválasztása

Magyar Passió – Premier előtti vetítés

Szerző: | 2021-10-14.

Eperjes Károly új filmjének, a kommunista diktatúra keresztényüldözéséről szóló Magyar Passiónak a premier előtti vetítését tartják október 27-én a Balaton Moziban. Az egész estés film bemutatója után a film készítőivel találkozhat a közönség.

A film forgatása ez év áprilisban kezdődött az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen, Máriabesnyőn. Az alkotás az 50-es évek keresztényüldözésektől sem mentes, vészterhes időszakát idézi fel. 1950. június 8-áról 9-ére virradóra, egyetlen éjszaka alatt sok ezer embert hurcoltak el a kolostorokból, rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással szinte az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták, és minden értéküktől megfosztották.

Balatonfüreden, a november 4-i hivatalos, budapesti premiert megelőzően vetítik le a Magyar Passiót, október 27-én, 20 órától a Balaton Moziban. (Jegyár: felnőtt 1500-, diák 1300-, mozikártyával rendelkezőknek 1200 forint.)

A film után közönségtalálkozó, amelyen részt vesz Eperjes Károly a film rendezője, Csukás Sándor operatőr, és Tóth János Gergely színművész.

A film rendezője, Eperjes Károly néhány hete a városban járt, akkor kérdeztük a filmről.

– Ott van a címlistán, hogy ezt a filmet én rendeztem, de ez nem igaz. Isten nélkül nem készült volna el a film. Olyan instrukciókat is adtam a forgatás közben, amik nem szerepeltek a forgatókönyvben, sőt, előtte meg sem fogalmazódtak bennem. A film nemcsak a hívőknek szól, remélem, megszólít mindenkit és rádöbbenti az embereket, milyen vallásüldözés zajlott itt az ötvenes években. Kemény, de igaz film, valós, megtörtént eseményeket jelenít meg – mondta Eperjes Károly.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart