Májusra elkészül a kerékpáros központ

Letették az alapkövét a Kisfaludy strand bejáratával szemközti területen épülő 100 négyzetméteres, egyszintes kerékpáros központnak. A multifunkcionális szolgáltató ház a tervek szerint jövő év májusában nyithat ki.

Uniós pályázati forrásból, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) beruházásában valósul meg a BalatonBike365 Port kerékpáros központ. A szövetség 15 évre szóló megállapodást kötött a város önkormányzatával a központ létesítéséről és üzemeltetéséről. A 96 millió forintból épülő fedett teraszos ház az önkormányzat ingatlanán áll majd, az épület környezetében új közpark létesül.

– Ilyen létesítmény nincs még a Balatonnál. A kerékpáros turizmus igényeit szolgálja majd a központ: kerékpárkölcsönzés, szerviz, túra ajánlatok, térképek, eszközök, információk. A program részeként összesen 230 kilométeres távon biztonságos, különböző nehézségű bicikliútvonalakat is kitáblázunk a Balaton-felvidéken, és hasonlóképp teszünk a déli és nyugati régiókban is. Jövő tavaszra Balatonföldváron és Keszthelyen is felépül egy-egy ilyen központ – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség Elnöke, aki hozzátette, a BalatonBike365 program tartalmazza a kerékpáros központok teljes felszerelését is, így a balatonfüredi központban is negyven, részben hagyományos illetve elektromos kölcsönözhető kerékpár várja majd az érdeklődőket.

– A nyári hónapokban több százezren kerékpároznak a Balatonnál, az E-Bike elterjedése pedig jelentősen élénkíti a kerékpáros turizmust, a szezon tavaszra és őszre is kibővül. Új igények vannak, ezt igyekszik kiszolgálni a központ – mondta az MKSZ elnöke.

Látványterv

Az Aranyhíd sétány és a Kisfaludy strand parkolója közötti területen még szeptemberben kezdődtek a munkálatok, jövő májusban pedig megnyithat a könnyűszerkezetes, igényes kialakítású épület.
A balatonfüredi BalatonBike365 Port a Balatoni Bringakörön épül, ahonnan mintegy 20-30 km-re a Balaton-felvidékre indulnak a program keretében kitáblázott kerékpározható utak. A balatoni aktív turizmus infrastrukturális fejlesztésének fontos elemeként létesülő, a kerékpárosok igényeit kiszolgáló központot éves szinten minimum 9 hónapon át üzemeltetik majd.

A beruházásban konzorciumi partner a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.