Oldal kiválasztása

1956 – Az erkölcsi győzelem

Szerző: | 2021-10-23.

Egyre kevesebb az élő szemtanú, ezért kötelességünk az emberi értékek tudatosítása. A látszólag elvesztett szabadságharcot a nemzeti egység emelte erkölcsi győzelemmé - mondta beszédében Duna Katalin.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Kovászna parkban, a Szabadságharcos fiú szobránál rendezett ünnepségen a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója felidézte az 1956-os forradalom eseményeit, külön kitért a füredi történésekre. Mint fogalmazott, a balatonfürediek erkölcsösen, tisztán harcoltak, nem fosztogattak. A szovjet csapatok november 6-i városba bevonulása után többen disszidáltak, többeket börtönbe zártak vagy ellehetetlenítettek.

– 1956-ban, mint oly sokszor a történelemben, a fiatalok tették meg az első lépést. Bibó István fellépésüket megrendítőnek és bölcsnek nevezte. Gondolnunk kell a mártírjainkra, és nem szabad felednünk, hogy egy nemzet vagyunk, csak együtt, közösségként léphetünk előre – mondta Duna Katalin.

  • Képgaléria

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Bujtás Ervin, gitáros, énekes, dalszerző és Máté P. Gábor színművész lépett fel.

A délelőtti órákban a Bibó szobornál Molnár Gábor, a Lóczy Lajos Gimnázium történelemtanára mondott rövid beszédet, délután a Bata ligetben tartanak majd megemlékezést, este pedig ökumenikus imát tartanak a köztemetőben.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004