Oldal kiválasztása

Cezanne Balatonfüreden – Kisváros és kultúra

Szerző: | 2021-10-23.

Aix-en-Provence és Balatonfüred - kisváros és kultúra címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést Balatonfüreden, amelynek apropóját a Szépművészeti Múzeum új Cezanne kiállítása adja. Mi lehet közös a modern képzőművészet történetének egyik legjelentősebb alakjának szülővárosa és egy Balaton-parti kisvárosban? Mit jelent a táj, és milyen szerepet tölthet be a tájban a kultúra? Mitől inspiráló egy hely, egyáltalán hogyan válhat azzá? Balatonfüred lehet egy kis Provance?

Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ a balatonfüredi kerekasztal-beszélgetés vendégei. Az eszmecserét Geskó Judit művészettörténész, a Szépművészeti Múzeumban nyíló Cezanne-tól Malevicsig / Árkádiától az absztrakcióig című tárlat kurátora kezdeményezte. Beszélgető partnerei Philippe Cézanne, a festő zseni dédunokája, Denis Coutagne, a Cezanne társaság elnöke, és François Chédeville, a társaság tagja. Egy érdekes beszélgetés tanúi lehetnek Balatonfüreden az érdeklődők, amelyet Gila Zsuzsanna kulturális menedzser vezet.

– Egy önmagát szerető város, akkor tesz a legtöbbet a saját lakóiért, ha a legmagasabbra állítja a mércét. Balatonfüreden egy boldog város építése zajlik – véli Geskó Judit. –  Ennek része a vízparti séta, a tiszta terek, a zöld parkok, a jó ételek, italok, a szép enteriőrök, és persze része a művészet is. A Vaszary Galéria, amely minőségi kiállításoknak ad helyet, mint egy hagyma közepe, úgy létezik a városban. Rendkívül inspiráló táj ez a maga mindig változó mediterrán fényével – fogalmazott Geskó Judit, Paul Cezanne nemzetközileg elismert kutatója.

A Balatonfüredhez erősen kötődő művészettörténész, a füredi Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója 2012-ben már rendezett egy kiállítást Cezanne műveiből Budapesten. Most a posztimpresszionista francia alkotó új tárlatának megnyitója után néhány nappal rendezik meg Balatonfüreden a kiállításhoz kapcsolódó beszélgetést, amelyre várhatóan angol, francia, svájci és német szaktekintélyek is érkeznek vendégként.

A rendezvényt az Anna Grand Hotel dísztermében tartják meg október 30-án, szombaton 15.00 órai kezdettel.
A rendezvényen fellép Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész és Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész.

A Szépművészeti Múzeumban nyíló több mint száz alkotást, közöttük mintegy 50 Cezanne-művet bemutató tárlat új szempontból közelíti meg a francia mester életművét, elemzi a 20. század első felében megjelenő klasszikus avantgárd irányzatokhoz való viszonyát.
A múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős múzeumából és magángyűjteményeiből kölcsönöz remekműveket, a kiállítás arra igyekszik választ adni, miért és mennyiben fontos Cezanne és a hozzá kapcsolódó művészettörténeti viszonyrendszer a jelen számára is. Az Aix-en-Provenceban született Cezanne életműve a modern művészet egyik vitathatatlan alappillére – erről is szó esik majd a balatonfüredi beszélgetésen.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig
  • játszótér2024-04-04 13.47AgoraItt akartak csinálni sportpályát, de a környék lakói ellenezték, nem egyeztek bele. Volt erről szó, amikor csinálták a játszóteret. Így

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004