Oldal kiválasztása

Cezanne Balatonfüreden

Szerző: | 2021-10-30.

Cezanne egyrészt univerzális alkotó, aki erős hatással van a művészetre, másrészt műveit csak a képein látható helyszínek ismeretében lehet a maguk teljességében megérteni. Ez a két olvasat létezik, az biztos, szülővárosa Aix-en-Provence elválaszthatatlan Cezanne-tól, a munkásságától - hangzott el a világhírű festőről szóló, Balatonfüreden rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az eszmecserét Geskó Judit művészettörténész, a Szépművészeti Múzeumban a napokban megnyílt Cezanne-tól Malevicsig / Árkádiától az absztrakcióig című tárlat kurátora szorgalmazta. A helyszín sem véletlen, hiszen Balatonfüred, mint táj illetve a város kultúrához való viszonyulása hasonlóságokat mutat Aix-en-Provence-hoz.

– Úgy tartjuk, ha valaki Aix-en Provance-ban született, akkor számára már semmi más nem érdekes, hiszen egy hihetetlen inspiráló közeg veszi körül. Cezanne munkásságában is meghatározó volt szülővárosa, vallom, hogy művei igazi megértéséhez ismerni kell a tájat, ahol élt és dolgozott, illetve amit megfestett- vélekedett Denis Coutagne, a kutatókból, gyűjtőkből, művészettörténészekből álló Cezanne társaság elnöke.

A beszélgetésen részt vett Philippe Cezanne, a festő zseni dédunokája, aki hangsúlyozta: mindent elkövetnek, hogy Cezanne műveit megfelelő környezetben, múzeumokban bemutassák, ami a jelentős biztosítási költségek miatt nem egyszerű feladat, de azt mindenképp szeretnék elkerülni, hogy a festő márkává, műveinek reprodukciói kollekcióvá váljanak.
– Mindenképp szeretnénk elkerülni, hogy üzletet csináljunk Cezanne-ból – tette hozzá.

François Chédeville, a Cezanne társaság tagja arról beszélt, hogy a 150 ezres francia város sokat tesz a festőművész életművének megőrzése és bemutatása érdekében. Visszavásárolták az eredeti Cezanne birtokot, ahol egy alapítványt és kutató központot is működtetnek, és igyekeznek minél több Cezanne művet is kiállítani.

Geskó Judit elmondta, Cezanne a műértők érdeklődésének középpontjában áll, de korunk is érdeklődik iránta, például a Szépművészeti Múzeumban a kiállítását döntő többségében fiatalok látogatják.

Az est végén, amelyen jelen volt Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete is, a francia vendégek egyetértettek abban, hogy Balatonfüred a sétányaival, karakteres házaival és persze a tóval egy igazán sármos város.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004