Oldal kiválasztása

Hamvas és a zene

Szerző: | 2021-11-09.

Hommage à Hamvas címmel gálahangversenyt ad Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész és a Mendelssohn Kamarazenekar. A koncerten olyan Schumann és Liszt művek szólalnak meg, amelyek hatással voltak Hamvas Bélára.

A Hamvas Napok keretében tartandó esten kiemelt szerepet kap Robert Schumann: Carnaval című zongoraciklusa, amely Hamvas egyik legjelentősebb irodalmi művét a Karnevalt inspirálta. A regény teljes tudatossággal követi a zongoradarab tételeinek hangulatait, pontosabban azok változásait.

Hamvas Béla már első regénye, az Ördöngösök eredeti, egyetlen megmaradt gépiratának példányában is a fejezetek előtt egy-egy Schumann Karneváljának tételcímeiből vett idézetet használt – márpedig az irodalomkritikusok abban egyetértenek az Ördöngösök a későbbi nagy regény, a Karneval előtanulmánya. Schumann hatása tehát konkrétan tetten érhető, de mi a kapcsolat Hamvas és Liszt Ferenc között?

– A magyarsághoz, a magyar kultúrához és a történelemhez való viszony rendezése Hamvas számára kiemelt fontossággal bír, ahogy ez Liszt esetében is tudható. Magyarországi koncertkörútjai alkalmával hallott, cigányzenekarok által továbbörökített verbunkosok, csárdások, népies műdalok jelentették számára a magyarsághoz való kötődést. Nem véletlen, hogy Magyar rapszódiáit és a füredi koncerten felhangzó féktelen virtuozitású Magyar fantáziáját is e hatás alatt írta, miközben a magyarsághoz való tartozását zenében is fel akarta mutatni – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője.

A koncert nem véletlen, hiszen Hamvas Béla gondolkodására rendkívüli hatással volt a zene, több esszét és kritikát is írt, Schumann és Bartók pedig különösen lenyűgözte. Mélyen és átérzően közeledett a zenéhez, húga visszaemlékezése szerint Hamvas eredetileg nem is író, hanem zeneszerző szeretett volna lenni. Kitűnően játszott zongorán, a hangszerhez élete végéig különös kapcsolat fűzte.

A Hamvas koncert november 13-án, szombaton, 18.30-kor lesz az Anna Grand Hotelben.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart