Oldal kiválasztása

Művészek költöztek a Zsidó Kiválóságok Házába

Szerző: | 2021-11-29.

140 zsidó származású, a film, a zene, az építészet, a képzőművészet illetve az irodalom területén maradandót alkotó művész életét és munkásságát bemutató új kiállítás nyílt a Zsidó Kiválóságok Házában. A Zsidók és művészetek Chagall-tól Spielbergig című digitális tárlaton a látogatók maguk tallózhatnak a nagyságokat bemutató hang- és képanyagok között.

Az új, állandó kiállítás világhírű alkotókat, a magyar kultúrtörténet meghatározó személyiségeit, sztárokat mutat be, többiek között Woody Allen, Pink, Ruttkai Éva, Dés László, Szerb Antal, Spielberg, Kubrick, Auer Lipót vagy éppen Elvis Presley munkásságát dolgozza fel és villantja fel életük egy-egy érdekességét. Az új tartalomfejlesztéssel mintegy 270 olyan tudós és művész élete ismerhető meg a kiállításon, akiket, vagy felmenőiket öndefiníciójuktól függetlenül, kizárólag származásuk miatt jelöltek ki a faji törvények megsemmisítésre.

A fejlesztést az Innovációs és Technológiai Minisztérium 40 millió forinttal támogatta.

– A magyar és a zsidó kultúrát az értékek és a mindkét identitásra jellemző szabadságharcos lelkület köti össze. A zsidó művészek, tudósok jelentős szerepet töltöttek be a nemzet életében. Építkezni csak a kultúra ápolásával és gyarapításával lehetséges, ezért fontos, hogy minél több ember számára váljon megismerhetővé olyan egyéniségek életútja, akiknek példája inspiráló lehet a mai generációk számára – fogalmazott a megnyitón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

  • Képgaléria

A rendezvényen köszöntőt mondott Jakov Hadas Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete is, aki arra emlékeztetett, hogy 1944-ig aktív zsidó közösség működött Balatonfüreden, amelynek azonban az elhurcoltatás drasztikusan véget vetett.
– Művésznek lenni nem könnyű, zsidó származású művésznek pedig még nehezebb. Itt a kiállításon sok olyan példát láthatunk, akikre büszkék lehetünk, akik hozzájárultak társadalmunk fejlődéséhez. Bízom benne, hogy ez a lista tovább bővül – vélekedett a nagykövet, aki külön kiemelte: Hanuka van, gyújtsunk gyertyát, hiszen a fény és a remény ünnepe ez.

Az eseményen Dénes Gábor filmrendező mutatta be a kiállítást hangsúlyozva: ha győz a gonosz, a kirekesztés a zsidósággal szemben, akkor abból, amit itt látható, semmi nem valósult volna meg.

Bóka István polgármester kiemelte: a Zsidó Kiválóságok Házának helyet adó felújított épület egy különleges hely, hiszen az elmúlt évszázadokban három tradicionális vallási felekezet is magáénak tudta. – Ez a hely az emlékezés színtere, ahol újra aktív közösségi élet is zajlik. A kiválóságokat bemutató kiállítás pedig az élet kiállítása – fogalmazott a polgármester.

– Régi vágyunk teljesült ezzel a fejlesztéssel, hiszen az eredeti elképzelés is az volt, hogy a tudósok mellett a különböző művészeti ágakban jeleskedőket is bemutassuk. Mi egy befogadó, konszenzusos hely vagyunk, újszerű emlékezéspolitikát követünk, igyekszünk összegyűjteni a zsidó életek pozitív példáit. A következő cél az, hogy hasonló tematika mentén a zsidó származású sportolóknak is helyet adjunk a kiállításunkon – nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke.

Az önkormányzat saját és pályázati forrásból újította fel és látta el új funkciókkal az egykori zsinagógát. 2018-ban nyílt meg a kiállítóhelyként és közösségi térként működő intézmény az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” című kiállítással együtt. Az új fejlesztés révén, mostantól összesen 278 zsidó származású kiválóság életét és munkásságát lehet megnézni korszerű digitális eszközök segítségével a kiállításon, amely egész évben keddtől vasárnapig 10-18 óra között látogatható.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004