Oldal kiválasztása

Megújul a kemping kikötője – Vízisport és turizmus

Szerző: | 2021-12-08.

Letették az alapkövét a Füred kemping területén létesülő kikötőépületnek. A másfél hektáros területen, az Európai Unió mintegy 2,1 milliárd forintos támogatásával megépülő komplexum 140 vitorláshajónak és mintegy 50 kajaknak biztosít helyet, egyben új turisztikai megállópontként is működik majd. A beruházás része a kikötőhöz vezető Kékszalag sétány kialakítása is.

A beruházás a balatonfüredi önkormányzat a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak Kenu Szövetség közös konzorciumában valósul meg. A projekt elsődleges célja, hogy megismertesse, elérhetővé tegye a Balatonon űzhető vízisportokat minden érdeklődő számára, valamint népszerűsítse a balatoni vízitúrázást.

– A jövő szempontjából fontos beruházásról van szó, amely éppúgy kiszolgálja majd az élsportolókat, mint a szabadidősportot űzőket és a családokat. Ráadásul a sport és a sportturizmus egyaránt hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez – vélekedett az alapkőletételen dr. Szabó Tünde, a sportért felelős államtitkár.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: a beruházás mellett két ütemben, 2023-ra teljesen megújul az önkormányzati tulajdonban lévő kemping is, szálloda épül itt, kialakítják a sétányokat, rendezik a kemping főbejáratát, a belső útjait, a zöld felületeit.
– Balatonfürednek elemi érdeke, hogy jól érezzék itt magukat a sportolók, a komplexum kiszolgálja a vitorlázók és a kajak-kenusok igényeit.

  • Képgaléria

A 140 férőhelyes kikötő mellett a parton egy sportlétesítmény épül, amely nemzetközi szintű versenyhelyszín és rendezvényközpont lesz, de turisztikai események teljes lebonyolítására is alkalmas. A beruházás eredményeként az utánpótlás nevelés is nagyobb lehetőséget kap, túrahajók, gyerekek oktatására alkalmas eszközök is rendelkezésre állnak majd. Az a cél, hogy a vízisportok kedvelői, a vitorlással vagy akár kenuval túrázók, az aktív turisták is igénybe vehessék a szolgáltatásokat, hiszen jelenleg alig van a városban ilyen jelleggel bérelhető szabad kikötőhely.

A 740 négyzetméter alapterületű kikötőépületben a vitorláshajók, a kajakok és kenuk tárolására hangárt alakítanak ki. Az épületben lesz a kikötővendégek részére egy vizesblokk, az emeleti részen pedig négy pihenőszoba négy-négy férőhellyel. A Balatonra néző teraszos épületben működik majd a kikötőmesteri iroda, és lesz egy 120 négyzetméteres irodaterület is. Az épület karakterét meghatározó acél oszlopsor és árnyékoló a Balaton parton olyannyira jellemző kikötőépületek hangsúlyos kék festését kapja. Az épülethez parkolót és kerékpártárolót is kialakítanak.

A város által megépített Kékszalag sétány egyik szakasza a Széchenyi sétányt köti össze a kemping előtti jelenlegi zöldsávval, melyen keresztül eljuttatja a vendégeket egészen a Berzsenyi savanyúvíz kútig. Új gyalogos járófelületet alakítanak ki, új fasorral, kandeláberekkel, padokkal és a Kékszalag verseny tematikáját követő installációval. A második szakaszban egy közel 270 méter hosszú sétány is kiépül, ami a kempingen át, bevezet egészen a Balatonhoz.
A kikötő várhatóan jövő tavaszra elkészül, míg a hozzá tartozó épületet ősszel adják át.

A rendezvényen részt vett még Vékássy Bálint, a MOB főtitkára, Juhász Szabolcs a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója, dr. Kollár Lajos, a BVSZK ügyvezetője, Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004