Oldal kiválasztása

A város régi arca – Bezár a Balatonfüred 50 kiállítás

Szerző: | 2022-01-04.

120 darab hírügynökségi és privát fotó Balatonfüredről. A várossá válás első évtizedeiből származó felvételek megmutatják, Balatonfüred nemcsak a Tagore-sétány, az Anna-bál és a vitorlázás, hanem egy furcsa, kettős identitású település. A hétvégén utoljára nézhető meg a Balatonfüred 50 című fotókiállítás a Vaszary Galériában.

Január 8-án, szombaton, délután 4-től tartják a Füred 50 kiállítás záró programját a Vaszary Galériában, amelynek keretében rendhagyó tárlatvezetést prezentál a kiállítás rendezője Virágvölgyi István, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora.

A tárlaton megjelenik a mindenki által ismert város, a vitorlásokkal, a sétánnyal, az Anna-bállal, a jól ismert strandi jelenetekkel, de a toposzok mellett látható Füred más arca is. A Tagore-sétányt 140 km/órás széllel letaroló, 1972-es tornádó, a befagyott Balatonon a fakutyázás, a hajógyári élet, különböző átadó-ünnepségek. Láthatók egykor és most képpárok, korabeli illusztrált újságcikkek, beszámolók a várossá nyilvánítás miatt erőltetett tempóban zajló beruházásokról, plakátok, részletek dokumentumfilmekből. A falakon Pilinszky Jánostól olvashatók szikár idézetek, amelyek elemelik az emlékképeket.

– A legtöbben a kétszeresére-háromszorosára duzzadt nyaralóvárost ismerjük, a strandokkal, a szívkórházzal, a borokkal, ez ugrik be Balatonfüredre gondolva. De ez csak egy szelete. Egyik kedvenc fotóm a tárlaton például azt ábrázolja, ahogy az őszi-téli hónapokban üresen álló Annabella éttermében szilvásgombócot készítenek a győri hűtőházak számára. Naponta hatvanezer gombócot gyártottak itt. De érdekes képek készültek a hajógyár szerelőcsarnokában 1982-ben megrendezett Új Hullám Fesztiválról, amelyen fiatal rock- és punkbandák hörögtek a mikrofonba a rendőrség árgus szemeitől kísérve – fogalmazott a balatonfured.hu kérdésére a kiállítás nyitásakor Virágvölgyi István.

Hallgassuk meg, mit mond a tárlat összeállítója a kiállítás záró napján.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004