Oldal kiválasztása

Átadták a város kulturális díját

Szerző: | 2022-01-21.

Tóbiás Krisztián költő, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője vehette át idén a Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést. A Magyar Kultúra Napját ünnepelte a város.

Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség igazgatója beszédében Milan Kundera írót idézte: A kultúra elvész a mennyiség őrületében.
– Az a kérdés, hogyan tudjuk átadni a következő generációknak azt a tudást, amely segít szelektálni a szórakoztató tömegkultúra illetve az értékóvó, értékmegőrző kultúra között. Még azt sem állítom, hogy e kettő feltétlen ellentétei lennének egymásnak, de a minőségre rátalálni nagyon fontos, hiszen ez emelhet ki mindannyiunkat az említett mennyiségi őrületből – fogalmazott Pál Dániel Levente.

A köszöntő után Bóka István polgármester átadta a város képviselő-testületének döntése értelmében a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést Tóbiás Krisztián költő, szerkesztőnek.

  • Képgaléria

Tóbiás Krisztián 1997-től az újvidéki Képes Ifjúság folyóirat rovatszerkesztője, illetve a Magyar Szó, a Hét Nap és a Napló című vajdasági közéleti lapok tudósítója volt.

2001-ben költözött Magyarországra a hajdani Jugoszláviából, majd családjával Balatonfüreden telepedett le. A 2010-es évek elejétől kapcsolódott be a város kulturális életébe. A Balatonfüreden megjelenő Tempevölgy folyóirat felelős, majd 2015-től főszerkesztője. 2014-től a város illetve a Tempevölgy folyóirat által szervezett irodalmi, művészeti rendezvények, konferenciák szakmai szervezője illetve a Balatonfüred Városért Közalapítvány pályázati és könyvkiadási referense.

A Tempevölgy folyóirat szerkesztői munkája által országos ismertségű periodika lett, amelyben a kortárs magyar és külföldi irodalom színe-java jelenik meg. Tóbiás Krisztián aktív élő kapcsolatokat hozott létre és tart fenn olyan lapokkal, mint az Alföld, a Kortárs, és a Jelenkor. A lapkiadás mellett elindította a Tempevölgy könyvkiadói sorozatát. Ötleteivel, szervező munkájával hozzájárul Balatonfüred kulturális imázsának erősítéséhez. Mindemellett elismert költőként, a Magyar Írószövetség és a Pen Club tagjaként, hozzájárul a város irodalmi rangjának megerősítéséhez. Több irodalmi díj birtokosa, ösztöndíjak rendszeres nyertese, és vezető irodalmi folyóiratok szerzője. Sikeres pályázati tevékenységével jelentős forrásokat szerez a város szerteágazó irodalmi tevékenysége számára.

A város irodalmi, kulturális életében betöltött meghatározó szerepe, valamint a városért tett magas színvonalú kulturális tevékenysége elismeréseként részesül a Balatonfüred Kultúrájáért díjban – hangzott el a laudációban.

A Szőcs Géza Irodalmi Szalonban tartott ünnepségen megzenésített verseket adott elő Halas Adelaida színművész, énekes és Pályi-Nagy Miklós gitárművész, Jókai Ágnes színművész pedig Tóbiás Krisztián néhány versét mondta el.

A Magyar Kultúra Napja városi programjai január 22-én még folytatódnak. Részletek itt.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004