Oldal kiválasztása

Átadták a város kulturális díját

Szerző: | 2022-01-21.

Tóbiás Krisztián költő, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője vehette át idén a Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést. A Magyar Kultúra Napját ünnepelte a város.

Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség igazgatója beszédében Milan Kundera írót idézte: A kultúra elvész a mennyiség őrületében.
– Az a kérdés, hogyan tudjuk átadni a következő generációknak azt a tudást, amely segít szelektálni a szórakoztató tömegkultúra illetve az értékóvó, értékmegőrző kultúra között. Még azt sem állítom, hogy e kettő feltétlen ellentétei lennének egymásnak, de a minőségre rátalálni nagyon fontos, hiszen ez emelhet ki mindannyiunkat az említett mennyiségi őrületből – fogalmazott Pál Dániel Levente.

A köszöntő után Bóka István polgármester átadta a város képviselő-testületének döntése értelmében a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést Tóbiás Krisztián költő, szerkesztőnek.

  • Képgaléria

Tóbiás Krisztián 1997-től az újvidéki Képes Ifjúság folyóirat rovatszerkesztője, illetve a Magyar Szó, a Hét Nap és a Napló című vajdasági közéleti lapok tudósítója volt.

2001-ben költözött Magyarországra a hajdani Jugoszláviából, majd családjával Balatonfüreden telepedett le. A 2010-es évek elejétől kapcsolódott be a város kulturális életébe. A Balatonfüreden megjelenő Tempevölgy folyóirat felelős, majd 2015-től főszerkesztője. 2014-től a város illetve a Tempevölgy folyóirat által szervezett irodalmi, művészeti rendezvények, konferenciák szakmai szervezője illetve a Balatonfüred Városért Közalapítvány pályázati és könyvkiadási referense.

A Tempevölgy folyóirat szerkesztői munkája által országos ismertségű periodika lett, amelyben a kortárs magyar és külföldi irodalom színe-java jelenik meg. Tóbiás Krisztián aktív élő kapcsolatokat hozott létre és tart fenn olyan lapokkal, mint az Alföld, a Kortárs, és a Jelenkor. A lapkiadás mellett elindította a Tempevölgy könyvkiadói sorozatát. Ötleteivel, szervező munkájával hozzájárul Balatonfüred kulturális imázsának erősítéséhez. Mindemellett elismert költőként, a Magyar Írószövetség és a Pen Club tagjaként, hozzájárul a város irodalmi rangjának megerősítéséhez. Több irodalmi díj birtokosa, ösztöndíjak rendszeres nyertese, és vezető irodalmi folyóiratok szerzője. Sikeres pályázati tevékenységével jelentős forrásokat szerez a város szerteágazó irodalmi tevékenysége számára.

A város irodalmi, kulturális életében betöltött meghatározó szerepe, valamint a városért tett magas színvonalú kulturális tevékenysége elismeréseként részesül a Balatonfüred Kultúrájáért díjban – hangzott el a laudációban.

A Szőcs Géza Irodalmi Szalonban tartott ünnepségen megzenésített verseket adott elő Halas Adelaida színművész, énekes és Pályi-Nagy Miklós gitárművész, Jókai Ágnes színművész pedig Tóbiás Krisztián néhány versét mondta el.

A Magyar Kultúra Napja városi programjai január 22-én még folytatódnak. Részletek itt.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004