Oldal kiválasztása

Szárnyas fejvadász Füreden

Szerző: | 2022-01-24.

Az 1982-ben készült Szárnyas fejvadász című alkotás alighanem minden idők legjobb science fiction filmje. Ridley Scott megkérdőjelezhetetlen mesterműve hihetetlen vizualitással, egyedi látásmóddal és a rendező profetikus látomásaival nemcsak a sci-fi műfaj megkerülhetetlen darabja, de a cyberpunk stílusirányzat hivatkozási alapja is.

A film apokaliptikusnak hat, de hogy egy esetleges harmadik világháború, vagy az ember folyamatos fejlődni akarásának negatív hatásai miatt sodródott eme állapotba, arra nem kapunk választ, azonban egyvalami már az elején kirajzolódik a hatalmas toronyházak és a háttérben tüzet okádó, égbe meredő gyártelepek láttán: ez maga a színtiszta káosz.

A film alaptörténete röviden: Az ember már eljutott oda, hogy különböző bolygókat gyarmatosít, ezzel együtt pedig a robotika is soha nem ismert magasságokba fejlődött: androidokat gyártanak, melyeket replikánsoknak hívnak. Külsőre teljesen embernek néznek ki, erősek és intelligensek, azonban, mivel fellázadtak az emberiség ellen kitiltották őket a planétánkról. Egy csapat replikáns visszaszökik a Földre, egyebek mellett, hogy meghosszabbítsa a csupán négy évre szóló élettartamát, így egy erre a feladatra szakosodott rendőrnek, Rick Deckardnak kell a nyomukba erednie, és egyenként levadásznia őket.

A Szárnyas fejvadászt rendkívüli kultusz övezi, s a kultfilmek egyik titka mindig az, hogy a szerzők, ez esetben az amerikai író, Philip K. Dick és az angol származású rendező, Ridley Scott, különös érzékkel képesek aktualizálni a kollektív tudat ősi képzeteit, viszonylatait. A történet, mely az emberiség szomorú romlását festi le, zsúfolva van kulturális szimbólumokkal, őstipikus képletekkel.
A film az ezredvég emberének szorongásait fordítja le a kultúrtörténet ismert szimbólumainak nyelvére. A rettenetet a tudomány minden emberi léptéket elhagyó lehetőségei láttán, a tanácstalanságot az Istentől elhagyott, racionalizált, lélektelen világban.
A film több kérdést is feltesz: Mit jelent embernek lenni? Honnan jövünk és hová tartunk? Mennyi időnk van még? Mi az élet értelme?

A valóság látszata címmel nyolc filmből álló sorozat indult a Balaton Moziban. A filmklub havonta egy vetítéssel jelentkezik, ennek része az 1982-ben készült Ridley Scott rendezte sci-fi, amelyet február 1-én, kedden, 20 órakor vetítenek a Balaton moziban.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004