Oldal kiválasztása

Balatonfüred megállópont: Új kikötőhely a vízparton

SAJTÓKÖZLEMÉNY

BALATONFÜRED MEGÁLLÓPONT:
ÚJ KIKÖTŐHELY A VÍZPARTON

2021 I 12 I 07

A GINOP-7.1.2-15-2016-00013 azonosító számú projekt célja Balatonfüred vízpartján a Magyar Vitorlás Szövetség központi területének kialakítása konzorciumi formában Balatonfüred várossal, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, egyéb sportfejlesztési és turisztikai nonprofit cégekkel, hálózatba kapcsolva a többi balatoni kikötővel. A GINOP-7.1.2-15-2016-00013 számú projekt támogatásával 1,940 milliárd forintból valósul meg a kikötő medence és a kikötő létesítmények kialakítása és a szükséges eszközök beszerzése.

A kikötő építéssel nő a terület turisztikai vonzereje és nagyobb lehetőség lesz a vitorlás és kajak-kenu sport népszerűsítésére. Az infrastrukturális fejlesztésekkel a kikötő önmagában is turisztikai attrakciónak számít majd.

A GINOP-7.1.2-15-2016-00013 számú Balatonfüred Megállópont című projekt támogatásával 1,940 milliárd forintból valósul meg a kikötő medence, a hajóállások, mólók, úszóművek, sólya és a szükséges eszközök, úgymint utánfutók, buszok, hajók és a kishajós vízre szálló úszópont kialakítása, beszerzése.

A 40 méter széles kikötőben 18 láb hosszúságú hajóktól egészen a 49 láb hosszúságú hajók számára is lesznek hajóállások. A kikötői létesítmények, a partfal, a hullámtörő móló  (326 m) és a járható móló (194 m) a környezetvédelmi és a víz minőségvédelmi szempontból megfelelő terméskőből és cölöp panel fa elemekből készülnek, ami kultúrtörténeti szempontból sem tájidegen a Balatonon.

Projektadatok:

Fő kedvezményezett: Magyar Vitorlás Szövetség
Projekt címe: Balatonfüred Megállópont
Támogatás összege: 1 940 711 605 Ft
Támogatás mértéke: 91%
Projektazonosító: GINOP-7.1.2-15-2016-00013
Megvalósítás időtartama: 2017.07.01 – 2022.09.30.
Konzorciumi tagok:
Balatonfüred Város Önkormányzata, Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Nonprofit Kft., Magyar Vitorlás Akadémia, BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft., Sportrendszer Fejlesztő és Tanácsadó Nonprofit Kft.

Képgaléria:

Videó:

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

BALATONI VÍZI MEGÁLLÓHELYEK LÉTESÍTÉSE: ÚJ KIKÖTŐÉPÜLET BALATONFÜREDEN ÉS A HOZZÁ VEZETŐ SÉTÁNY

2021 I 12 I 07

A GINOP-7.1.9-17-2018-00026 azonosítószámú, Balatoni Vízi Megállóhelyek Létesítése című projekt célja Balatonfüred vízpartján a Magyar Vitorlás Szövetség központi területének kialakítása konzorciumi formában Balatonfüred várossal és egyéb sportfejlesztési és turisztikai nonprofit cégekkel, hálózatba kapcsolva a többi balatoni kikötővel. A projekt 100 százalékos támogatásával 1,263 milliárd forintból épül meg a kikötőépület és a kikötőhöz vezető Kékszalag sétány.

 

A megvalósuló fejlesztés, a 140 helyes vízi létesítmény, valamint a parton a sportlétesítmény, a nemzetközi szintű versenyhelyszín és rendezvényközpont a legmagasabb nemzetközi színvonalnak felel meg. Nemcsak sportrendezvények, hanem turisztikai események teljes lebonyolításának helyszíneként szolgál. A kikötő építéssel nő a terület turisztikai vonzereje és nagyobb lehetőség lesz a vitorlás és kajak-kenu sport népszerűsítésére. A beruházás eredményeként a gyermekoktatás, az utánpótlás nevelés is nagyobb lehetőséget kap, ugyanakkor az infrastrukturális fejlesztésekkel a kikötő önmagában is turisztikai attrakciónak számít majd.

A GINOP-7.1.9-17-2018-00026 számú projekt támogatásával 1,263 milliárd forintból épül meg a kikötőépület és a kikötőhöz vezető Kékszalag sétány. A 740 négyzetméter alapterületű (nettó 915 négyzetméteres) kikötőépületben a vitorláshajók, a kajakok és kenuk tárolására hangárt alakítanak ki. Az épületben lesz a kikötővendégek részére egy vizesblokk és az emeleti részen négy pihenőszoba négy-négy férőhellyel külön vizesblokkal. A Balatonra néző teraszos épületben lesz elhelyezve a kikötőmesteri iroda, és lesz egy 120 négyzetméteres irodaterület is. Az épület karakterét meghatározó acél oszlopsor és árnyékoló a Balaton parton olyannyira jellemző kikötőépületek hangsúlyos kék festését kapja. Az épülethez parkolót és kerékpártárolót is kialakítanak. Az épület a kikötőbe látogató vendégek, a versenyek, rendezvények résztvevőinek biztosít megfelelő kiszolgálást.
A Balatonfüred Önkormányzata által megépített Kékszalag sétány egyik szakasza a Széchenyi sétányt köti össze a kemping előtti jelenlegi zöldsávval, melyen keresztül eljuttatja a vendégeket egészen a Berzsenyi savanyúvíz kútig. Az 550 méteren új gyalogos járófelületet alakítanak ki, új fasorral, kandeláberekkel, padokkal és a Kékszalag verseny tematikáját követő installációval, és a mozgást ösztönző berendezési tárgyakkal. A második szakaszban egy közel 270 méter hosszú rész is kiépül, ami bevezet kempingen át, a kikötő és a strand területére.

Projektadatok:
Fő kedvezményezett: Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Nonprofit Kft.
Projekt címe: Balatoni Vízi Megállóhelyek Létesítése
Támogatás összege: 1 263 143 690 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00026
Megvalósítás időtartama: 2018.12.01 – 2022.03.29.
Konzorciumi tagok:
Balatonfüred Város Önkormányzata, BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft., Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., Sportrendszer Fejlesztő és Tanácsadó Nonprofit Kft. VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft.

Képgaléria:

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

MEGNYÍLT A KÉKSZALAG PORT

2023 I 01 I 24

 

 

 

3,5 milliárd forintból elkészült a város új vízi turisztikai létesítménye, a Kékszalag PORT. A Füred kemping szomszédságában található területen 140 férőhelyes kikötő, oktatási és közösségi programoknak otthont adó épület, a versenyeket és a vitorlázókat kiszolgáló infrastruktúra, hangár, kikötőmesteri iroda, továbbá kajak-kenu tárolók kaptak helyet. A létesítményt tavasztól már birtokba is vehetik a látogatók.

A beruházás célja az volt, hogy minél több embert megismertessenek a vízi sportolási eszközökkel, hogy minél többen hozzáférjenek ezekhez a lehetőségekhez. A szabadidősport mellett az utánpótlás- és versenysportot is szolgálja a fejlesztés.

A megnyitóünnepségen Schmidt Gábor a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta: az elkészült beruházás több szempontból is fontos, egyrészt új turisztikai attrakció az idelátogatóknak másrészt lehetőséget biztosít arra, hogy minél többen megismerhessék a vízisportokat, eltölthessék sportolással a szabadidejüket.
– A magyar vitorlás szövetség az eddigi támogatásának a dupláját kapta meg idén, soha nem volt ekkora büdzsé. Ebből is látszik, hogy a kormány szándéka is az, hogy a kitűzött programjainkat, az élsporttól kezdve a szabadidős tevékenységekig, támogassa – fogalmazott Schmidt Gábor.

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke mérföldkőnek nevezte a füredi megállópontot, amely számos hazai és nemzetközi versenynek adhat otthont, illetve az élsportolók felkészülését is segíti.
– Ez egy komplex, stratégiai fejlesztés, amely több szinten is segíti majd a város gazdaságát. Jelentős a turisztikai értéke, munkahelyeket teremt és jövedelmet generál, de a városrehabilitációban is fontos szerepe van – vélekedett Bóka István Balatonfüred polgármestere.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek tovább növelik Balatonfüred turisztikai vonzerejét. – Ez a komplexum nem csak a sportolóké, ide bárki bejöhet, fontos, hogy minél többen használják a rendelkezésre álló infrastruktúrát – hangsúlyozta.

Holczhauser András, a Kékszalag PORT-ot üzemeltető Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ ügyvezetője a beruházást ismertetve elmondta: a 140 férőhelyes kikötő mellett a kikötőépület emeletén oktatási és közösségi programoknak otthont adó klubtermet, irodákat, négy pihenőszobát, valamint vizesblokkokat alakítottak ki, a teraszon pedig várhatóan tavasztól büfé is üzemel majd. A földszinten a versenyeket és a vitorlázókat kiszolgáló infrastruktúra, hangár, raktárak, műhelyek és kikötőmesteri iroda, továbbá kajak-kenu tároló kapott helyet.

A Balatonfüredi Megállópontnak a város önkormányzata biztosított helyet a kemping területén. A beruházások két projekt – egyenként 1,940 és 1,398 milliárd forint- keretében valósultak meg. A fejlesztés legfőbb eleme a 140 férőhelyes kikötő és az azt kiszolgáló parti infrastruktúra, a Kékszalag-sétány, emellett kialakítottak Keszthelyen egy kajak-kenu megállópontot és vízi sporteszközöket is beszereztek.

KÉPGALÉRIA

Megosztás

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004