Oldal kiválasztása

Bővült a városi értéktár

Szerző: | 2022-02-06.

Öt helyi értékkel bővült a városi értéktár. A Figula Pincészet, a Gombás Kúria, az Arácsi Népház, a Kedves Cukrászda illetve az ötvenéves Radnóti Miklós Általános Iskola került be a város értékei közé.

A Városi Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén döntött arról, hogy elfogadva az ajánlásokat, öt új értékkel bővíti a helyi értéktárat, amely ezzel már 49 értéket számlál. Az erről szóló okleveleket az Arácsi Népházban rendezett összejövetelen adta át Bóka István polgármester.

– Évente kétszer ülésezünk, a bizottság külső szakértőkkel együtt bírálja el a beérkező javaslatokat. Várjuk az újabb felvetéseket, hiszen időről időre felmerülnek olyan értékek, amelyekre eddig nem gondoltunk. Nagy erénye a kezdeményezésnek, hogy a városlakók határozhatják meg, mit tartanak Balatonfüred értékeinek. Úgy látom, a városi értéktár erősíti a helyi identitástudatot, a javaslatok alapján valóban összeáll a kép, mire vagyunk mi itt, helyben büszkék – mondta a balatonfured.hu portálnak Molnár Judit, a helyi értéktár bizottság elnöke.

Hári Lenke alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket a rendezvényen, amelyen elhangzott: az Arácsi Népház elsősorban, mint a helyi közösséget erősítő kiállítóház kapta az oklevelet. A Gombás Kúria, mint minőségi vendéglátást kínáló, a város egyik ikonikus épülete, a Kedves Cukrászda, mint Füred imázsához tartozó patinás hely, a Radnóti iskola pedig a település legidősebb általános iskolájaként, ahol generációk tanultak.

– Jelenleg 95 megyei értéket tartalmaz a megyei tár, közöttük nyolc füredi érték szerepel, mint például az 1956-os, középen lyukas zászló, az Állami Szívkórház, a római kori cserépégető kemence, valamint a füredi szénsavas források. Az Anna-bál már a hungarikum bizottság előtt van. A települések presztízs kérdést csinálnak abból, hogy egy-egy természeti-, vagy épített értékük, illetve kulturális örökségük bekerüljön az értékek közé. Igyekszünk bemutatni az így egyre gyarapodó értéklistát, filmekkel, kiadványokkal. Egyértelmű, hogy ez a megyei lajstrom erősíti az identitásunkat  – vélekedett Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottságának leköszönt elnöke, aki hozzátette, hamarosan új könyvben, a jelenlegi összes megyei értéket bemutatják.

A füredi értéktár 2014-óta folyamatosan bővül, dokumentálja a település szellemi vagyonát. Bárki tehet javaslatot, így van esély a szubkultúrák, a hivatalos értékrenden túli, Füred identitását meghatározó értékek megjelenítésére is. Alakul egy átfogó kép az Anna-báltól a magyar boglárkán át a Baricska csárdáig.

  • Képgaléria

A 2012-ben hozott Hungarikum-törvény ugyan megszabja, az értéktárba vétel menetét valamint meghatározza a nemzeti érték fogalmát, tulajdonképpen bárki tehet javaslatot arra, mit tart a város értékének. Nem kell kizárólag magasztos, egyedi, tárgyias formában megjelenő értékekre gondolni. Minden szellemi, anyagi, természeti és közösségi érték, vagy termék, alkotótevékenység, hagyomány, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó jelenség, épület, szobor, természeti környezet, rendezvény, a vendéglátáshoz, turizmushoz köthető attrakció egyaránt felkerülhetnek a listára.
A Magyar Értéktár alulról építkező piramis rendszer, amely több szinten összegzi a javaslatok alapján összeállított értékeket. A települések helyi értékeiből állítják össze a megyei értéktárat, azokból pedig az összes hazai tájegységet átfogó magyar értéktárat, amelyből aztán kiemelik a hungarikumokat.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004