Oldal kiválasztása

Filmvetítés és időutazás

Szerző: | 2022-02-21.

Enyedi Ildikó Füst Milán A feleségem története című regényéből készített filmjét vetítik Balatonfüreden, majd a rendező és Schein Gábor irodalomtörténész, Füst Milán eddigi legalaposabb monográfiájának szerzője, beszélget az alkotás apropóján irodalomról, filmről és persze érzelmekről. Folytatódnak a Magyar széppróza napja alkalmából rendezett városi programok.

Enyedi Ildikó évtizedek óta készült a regény megfilmesítésére, ám főhőse, azaz Störr kapitány a könyvvel ellentétben nem egy dúvad, hanem egy érzékeny, tépelődő férfi, aki nem legyűrni akarja feleségét, hanem megérteni, bízni benne és szeretni. Film a szerelemről, a féltékenységről, arról, hogy két ember miként tévelyeg az érzelmeik útvesztőjében miközben legjobb esetben is csak rövid időszakokra lelhetnek rá a megnyugvásra.

A Balaton Moziban látható film elsősorban nem arra fókuszál, hogyan veszi feleségül a holland hajóskapitány, Störr Jakab a finom francia hölgyet, Lizzyt, és hogyan próbál bizonyosságot szerezni arról, hogy felesége megcsalja, hanem arról, hogy milyen megfejthetetlen érzésekből áll a szerelem.

Mit jelent a nő számára a vágyott férfiasság, a férfi számára mi a bizalom? Megcsalás vagy félreértések? Miért gyülemlik fel a kapcsolatokban a kétely, majd a harag? Mit jelent a testiség és miért üresednek ki a vágyak? Miért az örök libikóka, az eltávolodás majd visszatalálás, miközben lassan elkopik a szerelem?

Számos kérdés, amelyekre akár választ is kaphatunk a február 26-án, szombaton, délután öt órakor a Szőcs Géza Irodalmi szalonban rendezendő beszélgetésen, amelyen az 55 évvel ezelőtt elhunyt Füst Milánra is emlékeznek.

Enyedi Ildikó filmrendező és Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész közösen gondolkodnak majd az író remekművéről. Füst Milán- Adyval, Móriczcal, Babitscsal, Kosztolányival, Karinthyval együtt – a Nyugat első nemzedékének legkiemelkedőbb alkotói közé tartozott, a magyar irodalom egyik legszerteágazóbb, az összes irodalmi műnemre kiterjedő életművét hozta létre. E rendkívüli életműben segít eligazodni majd Schein Gábor.

Részletes program itt.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004