Oldal kiválasztása

Körforgalom épül a város legforgalmasabb csomópontjában

Szerző: | 2022-03-19.

Megvalósul a város régóta tervezett egyik legfontosabb közútfejlesztése, a Germering utcai forgalmas csomópont közlekedésének teljes átalakítása. A több sávos, lámpás, biztonságos közlekedést biztosító körforgalom 2024 tavaszára készülhet el.

Állami finanszírozásban megépül a 71-es számú főút Balatonfüredre bevezető szakaszán a körforgalom – jelentette be Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
– A kormány biztosítja a beruházás költségeit. Még nem tudjuk pontosan mennyibe kerül majd a körforgalom kiépítése, ráadásul a vasúti pályát is érintik majd a munkálatok, a közbeszerzés függvényében, 300-600 millió forint közötti beruházásra számítunk – vélekedett a miniszter, aki hozzátette: a beruházás a biztonságos közlekedés biztosítása mellett élénkítheti a térség gazdasági fejlődését is.

A Germering utca, a Balaton utca és a 71-es főút csomópont átépítése régóta napirenden van, a város közlekedésfejlesztésének egyik sarkalatos része. A teljes egészében állami beruházásként kezelt közútfejlesztési program keretében egy modern jelzőlámpás, több sávos, úgynevezett turbó körforgalom épül a csomópontba, amely biztonságos közlekedést nyújt majd a gépjárművek és gyalogosok számára egyaránt, illetve jelentősen csillapítja a városba bejövő forgalom sebességét.
A tervek szerint a Balaton utca nyomvonalát a vasúti pálya alatt vezetnék át, ezzel az arácsi városrész autós és gyalogos megközelíthetősége valamint az észak-déli keresztező forgalom is sokkal biztonságosabb lesz.

– A körforgalom megépítése több szempontból is jelentős beruházás lesz. Megszüntetjük a jelenlegi balesetveszélyes közlekedést, megoldódik a csomópontban a gyalogos közlekedés és összekötjük az északi és déli irányú forgalmat is. Ez egy átfogó koncepció része, amely a várost átszelő 71-es főút közlekedését szabályozza. Több csomópontot is átszervezünk, ilyen a Jókai utca és a 71-es főút kereszteződése, és hamarosan elkezdődhet a Deák Ferenc utca-Lóczy utca találkozásának átépítése is – fogalmazott a sajtótájékoztatón Bóka István polgármester.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a Germering utca, a Balaton utca és a 71-es főút csomópont rendkívül forgalmas, nagyon fontos a helyi lakosok és a városba érkező látogatók számára egyaránt, hogy itt egy biztonságos közlekedést biztosító körforgalom épüljön.

A tervek szerint jövő év elejére készülnek el a körforgalom engedélyezési tervei, a munkálatok szeptemberben kezdődnek, a körforgalmat várhatóan 2024 tavaszán adják át.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004