Átadták a Hamvas esszépályázat díjait

Az idei Hamvas Napokon átadták a rendezvénysorozat történetében először kiírt Hamvas Béla esszépályázat díjait. Ráolvasással, Koloska-völgyi zarándoklattal, régi zenei koncerttel idézték meg Balatonfüreden a magyar irodalom örök megosztó, kultikus szerzőjét, Hamvas Bélát.

Az Európai kultúra válsága címmel kiírt pályázatra ötven mű, köztük négy diák, tanulmánya érkezett, ami még a szervezőket is meglepte. A díjakat a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban rendezett találkozón adták át.

– A fizikai munkástól, tanárokon, művészeken, profi pályázatírókon át, az egyetemi oktatókig sokan tartották fontosnak, hogy az európai kultúra helyzetével foglalkozzanak. Volt, aki a konyhaasztal melletti töprengéseit írta meg, s volt, aki új tanulmányának vagy könyvének kéziratát küldte el. Hamvas Béla számára az írás a mindennapi praxis része volt, ima és jóga-gyakorlat, az éberség megőrzésének számára legalkalmasabb eszköze. Műfajául az esszét választotta, ami kísérletet jelent; minden írása, a regényeket is beleértve, esszészerű. Az esszé műfaját a pályázók fele választotta, a többiek többnyire tanulmányt küldtek – fogalmazott Kőszegi Lajos, a pályázat zsűriének tagja.

A pályázatok csupán egyike járt a hamvasi nézőponthoz közel, amikor azt írta, hogy az európai kultúra válságának „nem feltárására, hanem belátására volna szükség” –hangzott el az értékelésben. – Két pályamunka szerzője érzékelte, hogy valami borzasztó jön – amikor azt írták: békeévek végén járunk; Kelet és Nyugat fegyveres konfliktussal fenyeget. A pályázati munkák beérkezése után, 24 nappal (2022. február 24-én), Oroszország tébolyult és gyilkos háborút indított Ukrajna ellen. Az európai kultúra válságáról írni-beszélni – nequam sonitus – értékelt Kőszegi Lajos.

Első díjat a Győrffy Ákos, Kőszegi Lajos, Stamler Ábel és Tóbiás Krisztián alkotta zsűri nem adott ki.
Második megosztott díjban részesült Kulcsár Géza: Új gnosztikusok aranyló apokalipszisben illetve Zsolnai György: A meghasadt valóság című írásáért. A harmadik díjat Gődény Jonatán: A hagyomány szellemének realizálása és a realizálatlan szellemi kultúra valamint Tornai Szabolcs: Válság és válságtudat a 21. században című esszéje kapta.
A diákok közül Szemerics András, és Kun-Székely Anna is elismerésben részesült. A díjazott műveket a Tempevölgy folyóirat honlapján publikálják.

A Hamvas Napok keretében Az európai kultúra válsága címmel Can Togay és Pröhle Gergely igyekezett felfejteni az európaiság mibenlétét. Kurucz Anikó: Hang, szó, személy című frissen megjelent kötetéről beszélgetett a szerzővel Várhegyi Miklós szerkesztő. A könyv Hamvas munkásságának tudományos igényű feldolgozása, művészetszemléletének, tudományképének és vallásfelfogásának áttekintése.
Hamvas műveinek eddigi kiadásairól is szó volt, elhangzott: ideje lenne az életművet teljes terjedelmében, az eddigi publikálások hibáit korrigálva megjelentetni. Régi zenei koncertet adott Király Nóra (ének, gótikus hárfa) és Nagy Csaba illetve a Figula Pincében tartott borkóstolón az Ethnokor zenekar.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.