Oldal kiválasztása

Újra Quasimodo Költőverseny – 30 éves a rendezvény

Szerző: | 2022-03-28.

Kiírták a pályázatokat az idén harmincéves Salvatore Quasimodo balatonfüredi költőversenyre. A hagyományos kortárs vers pályázat mellett dallal is lehet jelentkezni a megmérettetésre, a díjnyertes alkotásokat ez év szeptemberében, irodalmi fesztivál keretében mutatják majd be a városban.

Harmincéves a balatonfüredi nemzetközi költőverseny. A jubileum apropóján a
szeptemberben rendezendő eseményre az eddigi összes, még élő Quasimodo nagydíjas költőt meghívják, akik egy-egy őshonos gyümölcsfát is ültetnek majd a város egyik új parkjában. Czigány György, Gergely Ágnes, Gömöri György, Zalán Tibor, Szálinger Balázs, Marno János, Sajó László, Tóth Krisztina csak néhányan a teljesség igénye nélkül, azok közül akikkel lehet majd találkozni a rangos költőversenyen.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992 óta évről évre megrendezett költőverseny a magyar irodalmi élet neves eseménye, amelyet az olasz kulturális élet is számon tart. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat.

Balatonfüred önkormányzata, mint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program partnere és a költőverseny közalapítványa ebben az évben is meghirdeti a XXX. Salvatore Quasimodo verspályázatot a Quasimodo Emlékdíj elnyerésére.
A verspályázaton kettő, magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, amelyeket 2022. június 30-ig várnak a szervezők.
A költőversenyhez jeligés dalpályázat is kapcsolódik, a minimum négy perces
kamarazenekari zenemű szövegéül választható bármely kortárs magyar vers, melynek szerzője a Quasimodo költőverseny elmúlt évtizedeiben nagydíjazott vagy különdíjas volt. A zsűri által legjobbnak ítélt versek valamint zeneművek a szeptemberi irodalmi fesztiválon elhangzanak majd.

A szeptemberi irodalmi fesztivál keretében, a tervek szerint Ennio Morricone emlékestet
rendeznek, Petrarca illetve a városhoz kötődő Kisfaludy Sándor apropóján szimpóziumot tartanak a magyar-olasz szerelmi költészetről. A vendégek autentikus olasz gasztronómiai élményre is számíthatnak Balatonfüreden, ahol a város több pontján kortárs költők adják majd elő megzenésített verseiket.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004