EUCF Városokkal a városokért

A „Veszprém Five” konzorcium – melynek tagjai Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota városok önkormányzatai – a tavalyi évben sikerrel pályázott az EUCF (European City Facility) “Városokkal a városokért – a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása” programra.

Az elnyert támogatás célja a fenntartható energiába történő beruházások felgyorsítása volt, melynek érdekében elkészült mind az öt résztvevő önkormányzat Beruházási Koncepciója, valamint egy összegzett, konzorciumi dokumentáció.

Mi is az EUCF? 

Az Európai Bizottság elnöke 2020 évi évértékelő beszédében ambiciózus vállalást tett: a korábbi 40 helyett 55 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást 2030-ig. Ehhez új támogatási lehetőségeket is biztosít. Az egyik ilyen az EUCF EUROPEAN CITY FACILITY program.

Az EUCF egy európai kezdeményezés az önkormányzatok, a helyi önkormányzatok és csoportjaik támogatására Európa-szerte a fenntartható energiába történő beruházások felgyorsítása érdekében beruházási koncepciók kidolgozásra. Az EUCF 60 ezer eurós támogatás formájában olyan szolgáltatásokat és tevékenységeket finanszíroz, amelyek támogatják beruházási koncepciók kidolgozását, mint például (műszaki) megvalósíthatósági tanulmányok, piaci elemzések, érdekelt felek elemzése, jogi, gazdasági és pénzügyi elemzések, kockázatelemzések, valamint a koordináció és a szervezési tevékenységek.

A támogatás tehát nem célja a beruházások közvetlen finanszírozása. A szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez és egy befektetési koncepció kidolgozásához használható fel, amelynek célja számos beruházási alap elérése (az ELENA-tól kezdve a PDA-kon át a magánberuházásokig).

A kelet-európai régióban, amelybe Bulgária, Csehország, Horvátország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia tartozik, 11 pályázat nyerhetett, ezek közé került be a beadott 100 fölötti pályázatból a Veszprém megyei pályázat.

Fenntartható energetikai fejlesztések Balatonfüreden – Beruházási koncepció

Balatonfüred Városi Beruházási Koncepció véleményezése

Felkérünk minden kedves lakost és érdekelt szervezetet, aki véleményezni kívánja a városi koncepciót, hogy küldje el véleményét a következő e-mail címre:

brenner.klara@balatonfured.com

Véleményét 2022. április 14-ig várjuk!

Kérjük, segítse a Beruházási Koncepció nyilvános konzultációjával kapcsolatos információk terjesztését azzal, hogy megosztja azt minden potenciálisan érdekelt féllel.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.