Oldal kiválasztása

Elhunyt Görgey Gábor Kossuth-díjas író

Szerző: | 2022-04-11.

Életének 93. évében elhunyt Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő, dramaturg, nemzeti kulturális örökség egykori minisztere, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és az Európai Akadémia alapítója.

A Kossuth-díjas író, költő, alapító tagja volt a Quasimodo Költőversenynek. 2019-ben, 90. születésnapja alkalmából Balatonfüreden is köszöntötték.

Görgey Gábor csaknem egy évszázadot nézett végig fürkésző, nyitott szemmel. Szakmai pályája során írt prózát, verset és drámát, megmerítkezett a színház, a film, az újságírás és a televíziózás világában, s egy évig miniszterként a nemzeti kulturális örökség fölött is őrködött.
Élete azonban nemcsak a rivaldafényről szólt. Húszévesen meg kellett szakítania a Pázmány Péter Tudományegyetemen elkezdett német-angol szakos tanulmányait, egy év múlva pedig kitelepítették. Gazdag életének része volt a Balaton és Füred.

– Balaton-szerelmes voltam és vagyok. Szívesen jártam a szigligeti alkotóházba, ami egyébként valaha Esterházy-birtok volt. Erre mondta 1990-ben Esterházy Péter író, hogy földet vissza nem veszünk. A hatvanas évek elején váratlanul épp akkora összeghez jutottam, amiből meg tudtam venni ott egy darabka földet. Volt egy kis pince is, úgyhogy egy ideig szőlősgazda is voltam, nemcsak író. De Szigligetre Füreden át vezet az út, és itt mindig meg kellett állni Lipták Gábor miatt, aki nem könyveket gyűjtött, hanem írókat. Hihetetlenül nívós társaság vett bennünket körül Füreden, Ilyés Gyulától kezdve Keresztury Dezsőn át Borsos Miklósig. Az Anna-bálokat ugyancsak sűrűn látogattuk, mert az egyetlen lányomat Annának hívják. Szinte felsorolhatatlan az a szál és kötődés, ami Balatonfüredhez fűz, s remélem, hogy amíg élek és mozogni tudok, itt tölthetem a szabadidőmet – fogalmazott 90. születésnapján Görgey Gábor.

Görgey Gábor 1929-ben született Budapesten Görgey Arthur néven a Görgey család leszármazottjaként, az 1848-49-es szabadságharc honvédseregének főparancsnoka apai dédnagybátyja volt.
Első verseskötete Füst és fény címmel jelent meg, 1956-ban, a következő 1963-ban, Délkör címmel. Első drámája, a Komámasszony, hol a stukker? nagy sikerrel szerepelt a hazai színházakban, az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatták. Több műve önéletrajzi ihletésű, ilyen a Galopp a Vérmezőn című drámája is, amelyben kitelepítési élményeit dolgozza fel. Regényírói munkássága is jelentős, Adria szirénje című regényéért kapta meg a 2000-es Év Könyve-díjat.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004