Oldal kiválasztása

Magyar Hüperión és Borkatalógus Balatonfüreden

Szerző: | 2022-05-20.

Balatonfüreden mutatják be a Magyar Hüperion című folyóirat legújabb számát, majd a Figula pincében Ambrus Lajos író Bott Frigyes borásszal beszélget a Borkatalógus előadássorozat keretében. Az érdeklődők a határon túli magyar borászat megkerülhetetlen alakjának boraiból is kapnak kóstolót.

A félévente megjelenő Magyar Hüperión folyóirat Hamvas Béla azonos című könyvéből kölcsönözte a nevét és szellemiségét. Összefogja és bemutatja a jobboldali beállítottságú nemzeti értelmiség alkotásait, kutatási eredményeit, másrészt lerakni kívánja egy jellegzetesen magyar szellemi út alapjait, amely ugyan tiszteli és képviseli a magyarság keresztény hagyományait, de nem zárja magát azok keretei közé.

A lap az irodalom és más művészetek mellett vallási, történelmi, politikai ideológiai illetve metafizikai témákkal is foglalkozik. Balatonfüreden, a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban május 28-án, szombaton, 16.30-kor rendezendő esten az új lapszámról Horváth Róbert, a lap főszerkesztője, Rády Sándor Zsolt szerkesztő, arculattervező, Kocsi Lajos szerkesztő, tördelő és Stamler Ábel szerző beszélget.

A program a lapszám-bemutató után 18.30-kor a Figula pincében, a Borkatalógus következő előadásával folytatódik. A borkóstolóval egybekötött beszélgetésen Ambrus Lajos író beszélget Bott Frigyes borásszal, borról és kultúráról. A Borkatalógusnak elnevezett rendezvénysorozatban hagyományosan olyan borászokat mutatnak be, akik szellemisége közel áll Hamvas Bélához. A sorozat vendége ezúttal (Figula Mihály és Jásdi István után) Bott Frigyes, a határon túli magyar borászat megkerülhetetlen alakja lesz.
Pincéje a Révkomárom melletti Örsújfalun van ugyan, de évek óta a Garam-menti borvidék újjáélesztésén fáradozik. Ez, az Esztergomtól csak pár kilométerre lévő szőlőskert korábban mindig a prímási bírtok része volt. Alig tízhektáros birtokukon a hagyományos magyar fajták (furmint, hárslevelű, juhfark, olaszrizling, kadarka, kékfrankos) mellett nemzetközi fajtákból is készítenek borokat. A füredi est tartalmas beszélgetést és különleges borokat ígér.

A balatonfüredi Quasimodo Közalapítvány programjára a belépő, amely a borkorcsolya árát is tartalmazza, 4500 forintos áron, korlátozott számban a jegy. hu oldalon és a helyszínen kapható.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004