Oldal kiválasztása

A valóság kiterjesztése

Szerző: | 2022-05-30.

Térinstallációk, multimédiás kompozíciók, geometrikus absztraktok láthatók Pallavi Majumder és Sanjib Barui indiai képzőművészek kiállításán. A Vaszary Galériában nyílt tárlat a tükröződő terekkel, a függönyök mögött felsejlő alakzatokkal, az árnyékokkal egy valóságtól eltérő, izgalmas világot teremt meg.

A műtárgyak kilépnek a sík térből, gyakran mozognak is, az alakzatok az ember asszociációs képességét hívják segítségül. A képek játszanak a fénnyel és a néző intuícióival. A kiállítás kitágítja a valóság határait, megmutatja, hogy nemcsak az lehet a valóság, amit látunk és érzékelünk, hanem az is, amit a gondolataink hoznak létre. Lehetőséget teremt arra, hogy túl a görcsös megértésen, eljussunk valami könnyedebb, illékonyabb, a képzeletünk teremtette világba.

– Fokozott érzékenységgel készült műtárgyakat láthatunk. Rebbenő, finomra hangolt anyagok amelyeknek a gondolatunk ad tartalmat. Játékosság, ezoterikus gondolkodás, filozofikus szemlélet, kilépés a valóságból, ilyen ez a tárlat – mondta megnyitóbeszédében Sinkó István képzőművész.

  • Képgaléria

Pallavi Majumder munkái főleg azokkal a megmagyarázhatatlan állapotokkal foglalkoznak, amelyeket gyakran tapasztalunk, azonban nem tudunk megmagyarázni. Műveinek célja, hogy megjelenítsék a megmagyarázhatatlan érzelmeket vagy érthetetlen helyzeteket, amelyek az ismert és az ismeretlen, a rokonszenves és az ellenszenves, a látható és a láthatatlan, a jelentéssel bíró és a jelentés nélküli határán vannak. A művész leginkább ezeket az általa „kledonok”-nak nevezett állapotokat ábrázolja műveiben.

Sanjib Barui munkái bensőségesen kapcsolódnak azokhoz a kérdésekhez, amelyek az érzések és a tudat, a tér és idő szimbiózisából erednek. Sanjibot munkáin keresztül az identitás és az észlelés közötti ellentmondásos különbség érdekli. Művei felhívják a figyelmet az egy létező igazságon belül uralkodó számtalan rejtett igazságra.
A két művész alkotásait egyébként a Tempevölgy folyóirat 2019-ben megjelent számában részletesen bemutatta.

Pallavi Majumder és Sanjib Barui indiai képzőművészek izgalmas tárlata július 3-ig látható a Vaszary Galériában.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004