Oldal kiválasztása

Filmhét a városban – Szabadtéri vetítések, premierek

Szerző: | 2022-06-06.

Június 9-12. között újra filmfesztivál Balatonfüreden. Közel száz film, közönségtalálkozók, szabadtéri vetítések, szakmai és családi programok. A hazai filmek ünnepén három városban - Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – kilenc helyszínen vetítik a magyar filmeket, húsz hazai premier lesz látható.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, mely különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A fesztivál nyitófilmje, Fazakas Péter A játszma című alkotása lesz Nagy Zsolttal, Kulka Jánossal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel a főszerepben. A fesztivál megemlékezik a 100 éve született Pécsi Sándorról és a 120 éve született Jávor Pálról is.

Balatonfüreden ezúttal is több vetítés lesz és a városban rendezik meg a tévés díjátadó gálát is.

A füredi részletes program itt látható.

A vetítések mellett közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések is várják az érdeklődőket. A FILMRE VELE! keretében például öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyvíró verseng, a legjobb közülük fejlesztési támogatást nyer. Kondor Vilmos Örvényben, N. Nagy Zoltán Keselyű – a Babits gyilkosságok, Csabai László Szindbád a detektív, Cserháti Éva A sellő titka és Tar Sándor A szürke galamb című regényét mutatják be Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor forgatókönyvírók.

A Magyar Passió és A legjobb dolgokon bőgni kell apropóján a közönség társadalmi és történelmi kérdésekről cserélhet eszmét az alkotókkal és szakértőkkel.

Eperjes Károly rendezővel lehet majd találkozni, aki a Magyar Passió című filmben az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéseit választotta témául. Ő formálja meg Leopold atyát, akit koholt vádak alapján letartóztatnak és kegyetlen kínvallatásnak vetnek alá.
Grosan Cristina egyetlen éjszaka alatt játszódó filmje, A legjobb dolgokon bőgni kell groteszk humorral mesél a bürokrácia útvesztőiről, a felnövés nehézségeiről, generációs dilemmákról és az önvizsgálat fontosságáról. A film apropóján a mai harmincasok útkereséséről és beilleszkedéséről lesz kötetlen beszélgetés.
Valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? címmel is rendeznek majd kerekasztal beszélgetést. Oláh Kata a Digitális nomádom, Kőrösi Máté a Dívák és Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja rendezője, valamint Lajos Tamás, a Katinka producere cserélnek eszmét arról, hogy milyen felelősséget ró a rendezőre egy valós ember ábrázolása, hogy mennyiben formálódik a szereplő személyisége a rendező kamerája által?

A Magyar Mozgókép Fesztivál honlapja itt érhető el.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004