Oldal kiválasztása

Nemzetközi gitárfesztivál – Minden este koncertek

Szerző: | 2022-06-17.

Neves hazai és külföldi fellépők, a klasszikus gitározás legjobb előadói Balatonfüreden. Újra nemzetközi gitárfesztivál a városban. Június 23. és 26. között minden nap koncertek és mesterkurzusok.

Immár 16. alkalommal várja a klasszikus gitárzene kedvelőit a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. Négy este, négy koncert, minden fellépő a maga műfajának legjobbjai közé tartozik.

Az olasz Edoardo Catemario koncertjével nyit a fesztivál június 23-án. Az olasz gitárművész rendkívül sokoldalú gitáros, repertoárja a romantikus zenétől a barokk zenéig, a huszadik századtól a kortárs és avantgárd zenéig terjed.
Második este a koncert első részében Paulikovics Pál, Ausztriában élő magyar gitárművészt hallhatjuk, utána pedig a 2019 évi amerikai GFA világverseny kamarazenei győztesét hallhatjuk a Tritonus Gitár Trió formációt. Tagjai: Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint. Az akusztikus klasszikusgitárokon játszó trió, az eredeti gitárra íródott művek mellett, gitártrióra készített átiratokat játszik a zeneirodalom különböző korszakaiból.

Harmadik estén a francia Judicael Perroy gitárművész lép fel, aki a közönség nagyra becsült kedvence és számos európai és ázsiai fesztivál rendszeres vendége.
Utolsó este, június 26-án Alex Garrobé spanyol gitárművész zárja a fesztivált, aki eddig a világ 40 országának legjelentősebb koncerttermeiben játszott már, jelenleg a katalán Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) gitár és kamarazene professzora.

A koncertet adó zenészek valamint Eötvös József gitárművész nyilvános mesterkurzusokat tartanak délelőttönként, hiszen tanárként is nagy a kereslet irántuk, rendszeresen hívják őket mesterkurzusok megtartására a világ legjobb konzervatóriumaiba és egyetemeire. A mesterkurzusok 9-13 óra közt zajlanak a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, ekkor nyerhetünk bepillantást az apró műhelytitkokba.

Részletes program itt.

– Négy gitáros est, a legjavából. Aki velünk lesz, biztosan hosszú időre szóló élményt visz magával Balatonfüredről – mondta Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető egyetemi tanára, a fesztivál művészeti vezetője.

Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. 34 országból érkeztek a fesztiválra zenészek.

A gitár az a hangszer, amelyhez mindenki kapcsolódni tud valamilyen módon, hiszen annyi változatos stílusban megmutatkozik klasszikustól a jazzen át a könnyűzenéig. Mondhatjuk, hogy a gitár behívó hangszer a zene világába, amelynek sokszínűsége mindannyiunkat elvarázsol. Változatai kialakításban, méretben és a húrok számában is szinte végtelenek, a legtöbb kultúrában megtalálhatók és többezer évre nyúlnak vissza, hiszen már az ókorban is léteztek a gitárhoz hasonló pengetős hangszerek, a jelenlegi klasszikus gitár ősét pedig a 16. századra vezetik vissza. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál ezt a csodálatos hangszert mutatja be a legmagasabb szinten évről-évre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004