Oldal kiválasztása

Tovább bővült a városi értéktár

Szerző: | 2022-06-30.

Három helyi értékkel bővült a városi értéktár. Az arácsi „pókos kapu”, a balatonfüredi polgári iskola, jelenleg református iskola épülete illetve Dicenty Dezső borász munkássága került be a város értékei közé.

A Városi Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén döntött arról, hogy elfogadva az ajánlásokat, három új értékkel bővíti a helyi értéktárat, amely ezzel már 52 értéket számlál.

A sokak által kedvelt, egyszerűen csak „pókos kapuként” emlegetett érték a közelmúltig a Deák Ferenc utca egyik fő látványosságának számított. A zártszelvényből és lemezből hegesztett utcai nagykapu két nagyméretű pókhálót mintáz, melyekben két pók látható. A szerkezet máig megmaradt eredeti alapszíne okkersárga, a pókok feketék. A telek új tulajdonosa nem tartott rá igényt, így nyílt lehetőség arra, hogy 2022-től a megújuló városi gyűjteményt gyarapítsa. A tárgy történetének kutatása során kiderült, hogy egy helyi mester, id. Fejes Sándor műkovács alkotása, aki fiának, ifj. Fejes Sándor segítségével készítette valamikor a hetvenes évek végén, az épület akkori tulajdonosának, az egyik legjelentősebb arácsi birtokos család, Peremartoni Nagy Sándorék számára, Liliom nevű villájukhoz.

Bizonyos tárgyak képesek egész életvilágok megidézésére, így van ez a balatoni nyaralókerítések és kapuk esetében is. Ha mögéjük nézünk, felvillan a hatvanas–hetvenes évek társadalmi milliője, amelyben megszülettek. A korszakban létrejövő nyaralótelepek hangulatához ugyanis az egyes parcellákat elválasztó kerítések és kapuk éppúgy hozzátartoznak, mint a lapostetős nyaralóépületek, vagy épp a falnak támasztott kemping bringák. A pókos kapu a helyi kisiparnak egy kiemelkedő értéke.
Napjaink folyamatait szemlélve értékelődik fel igazán e tárgy jelentősége, amikor is a megidézett korszakban kialakuló balatoni nyaralótelepek nagy iramú átalakulása zajlik, ezért a rohamosan eltűnő hatvanas–hetvenes évekbeli nyaralókultúra értékeinek feltárása, gyűjtése és védelme fontos feladata a Balaton társadalmának, így a Balatonfüredi Értéktár Bizottságnak is – szólt az érvelés.

A balatonfüredi polgári iskola (ma: Református Általános Iskola) épületében 116 éve zajlik oktatás. 42 éven át a polgári iskolának adott otthont, azóta általános iskola működik a falai között. Építését 1905-ben kezdték el, létrejöttét a helyi illetve a környékbeli lakosok anyagiakkal és munkával is támogatták. Az épület bár nem védett, erősen hozzátartozik a város identitásához, így az épített örökség része.

Az értéktár bizottság felvette az értékek közé Dicenty Dezső munkásságát is. A nemzetközi hírű szőlész-borász emléktábláját alig egy hónapja avatták fel a Füredi Panteonban.

Dicenty Dezső (1879-1965) balatonfüredi szőlőbirtokos nem csak szőlőt termelt, hanem területein alanyfajtákkal kísérletezett és vizsgálta a különféle műtrágyák hatásait. Széleskörű szakmai és nyelvismerete révén a hazai és a nemzetközi szőlész-borász szakma meghatározó alakja volt. 1924-ben közreműködésére Magyarország alapító tagja lett a Párizsban megalakuló Nemzetközi Bor Hivatalnak. Tevékeny volt a Balaton Szövetség munkájában, a borhét szervezésében, borhajókat indított és számos szakmai tanácskozást hozott Balatonfüredre. Jelentős szerepe volt a Magyar Királyi Balatonarácsi Szőlészeti és Borászati Szakiskola 1935-ös indításában. Neki köszönhető továbbá a Balatonfüred-Csopaki Borvidék kifejezés, ami az 1936-os bortörvényben jelent meg először.
A második világháború után nyomorúságos körülmények között visszavonulva élt Balatonfüreden, ahol 1965. április 25-én hunyt el. Dicenty Dezső szakmai munkássága országos és nemzetközi jelentőségű, füredi közéleti tevékenysége pedig kiemelkedő.

– Évente kétszer ülésezünk, a bizottság külső szakértőkkel együtt bírálja el a beérkező javaslatokat. Várjuk az újabb felvetéseket, hiszen időről időre felmerülnek olyan értékek, amelyekre eddig nem gondoltunk. Nagy erénye a kezdeményezésnek, hogy a városlakók határozhatják meg, mit tartanak Balatonfüred értékeinek. Úgy látom, a városi értéktár erősíti a helyi identitástudatot, a javaslatok alapján valóban összeáll a kép, mire vagyunk mi itt, helyben büszkék – mondta a balatonfured.hu portálnak Molnár Judit, a helyi értéktár bizottság elnöke.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004