Oldal kiválasztása

Balatonfüred csapadékcsatorna hálózatának fejlesztése

SAJTÓKÖZLEMÉNY

BALATONFÜRED CSAPADÉKCSATORNA HÁLÓZATÁNAK FEJLESZTÉSE

2022 I 06 I 17

 

Elkészültek Balatonfüred település területén a Vázsonyi utca–Aszófői út közötti szakasz, ill. a Szabadság utca biztonságos csapadékvíz elvezetésének kiépítése, csapadékvíz károk elleni védelem biztosítása, valamint a vízgyűjtő háttérterületről történő beszivárgás elkerüléséhez szükséges infrastruktúrának a létrehozása.
A TOP-2.1.3-16-VE1-2017-00008 azonosító számú projekt a Széchenyi 2020 keretében az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

A biztonságos vízelvezetés megoldásával a terület veszélyforrása megszűnik a tóra nézve. A projekt sikeres megvalósításával együtt jótékony hatással segítik az érintett területet a további megvalósult célok: hordalékszállítás, hordalékfogás megoldása, feliszapolódás elleni beavatkozás a tó védelme érdekében, talajeróziós károk csökkentése, minimalizálása. A csapadékcsatorna hálózatának fejlesztése két helyszínen valósult meg:
Szabadság utcai szakasz.

A meglévő kis átmérőjű és rossz állapotú, régi beton csövekből épült csapadékcsatorna, fél szelvényig vízkővel berakódott, ahol gyökérbenövések is vannak. A csatornaszakasz cseréje megtörtént egy nagyobb átmérőjű, a gyökérzettől nem veszélyeztetett anyagú csatornára. A korábbi rendszer már nem tudta elvezetni a megnövekedett vízmennyiséget, így a gyakori kiöntések miatt jelentős mértékben veszélybe került a felújított Tagore sétány az ott lévő üzletekkel együtt, valamint az Annabella Hotel egy része is. A kivitelezést követően ezek a problémák megoldódtak és a biztonságos csapadékvíz elvezetése nem jelent veszélyt az előbb említett intézményekre. A Szabadság utcában 281,35fm hosszan került betervezésre a belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztésére, rekonstrukciójára, egy DN 800 RAUVIA csőnek a cseréje. A beruházás során sérült közúthálózat burkolat, parkoló felület helyreállítása az eredetivel azonos típusú burkolattal került felújításra, melyhez a csatorna átmérőváltása miatt az aknák is átépítésre kerültek.

Vázsonyi utca- Aszófői út közötti szakasz.

A Vázsonyi utcára érkező karsztvíz fakadóvizek, forrás és csapadékvizek rendszeres elöntéseket eredményeztek. A belterületet veszélyeztető vízfolyások lokális vízkár elhárítási fejlesztése megtörtént az alábbi módon. A hegy felől érkező vizek a Vázsonyi úton 380fm hosszan kerülnek összegyűjtésre, majd egy 400-as átereszen keresztül átvezetésre kerül a Vázsonyi út alatt 10fm hosszon és a buszforduló alatti új telekosztáson keresztül a Berda József utcáig. A jelentős szintkülönbség miatt energiatörős levezetések kerültek kiépítésre 14-14fm hosszban. A két energiatörő között egy 10fm-es átereszt és 75fm hosszban burkolt árok került kialakításra. A csapadékvizeket a Berda utcán keresztül burkolt vízelvezető rendszeren keresztül vezet tovább 248fm hosszan a befogadó irányába. A Berda u. alján, a Szöllősi út keresztezésénél a meglévő áteresz bővítése (10fm) és a burkolt árok felújítása megtörtént (10fm). A víz megfelelő haladását 220fm hosszan vápás út kialakításával lett biztosítva a mélyúton. További 170fm hosszon nyílt elvezető árok és fedett folyóka, valamint 196fm hosszon zárt csapadékcsatorna került kialakításra az Aszófői útig.

A teljes projekt költsége 160 712 773 Ft, amiből a támogatás 127 508 000 Ft, és a projekt sikeres megvalósításához a további 33 204 773 Ft fedezetet az önkormányzat biztosította. A projekt a Széchenyi2020 program keretében valósult meg.

További információ kérhető: Csorba Kata 30/2161768 furedtv@furedtv.hu

 

 

 

Megosztás

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004