Oldal kiválasztása

Eszmecsere a Balatonról

Szerző: | 2022-08-28.

Ökológia, fenntarthatóság, közösségek és persze maga a tó. TEDxBalaton, aktuális és forró témákkal Balatonfüreden. Milyen lesz a jövő közlekedése, milyen technológiai fejlesztések várhatók, miért fontosak az inspiráló emberi élettörténetek? Az első TEDxBalaton szervezői igazi intellektuális dzsemborit ígérnek, az előadások között és után gasztro programokon lehet majd kikapcsolódni, és izgalmasnak ígérkezik a FORTEPAN strandfotó kiállítása is.

A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx konferencia megszervezésén vannak túl. Most a két szenvedélyt – a tudásmegosztást és a Balatont – összekapcsolták.

– Úgy gondoljuk, hogy egyre többen vagyunk a Balatonon, költözünk le, vagy csak élünk ott félig, nyaralunk hosszabb időt, akik szívesen vennénk részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Hosszú távban gondolkozunk, egy olyan platformot szeretnénk teremteni, ami egyre nagyobb és termékenyebb lesz – mondja Kriszta.

– A Balatonnál minden megvan, ami a teljes élethez kell, de a szervezett, intellektuális pezsgés még hiányzik. Vannak kisebb körök, szorosabb közösségek, de szeretnénk egy platformot, ami mindezeket összeköti – így Végvári Imre. A cél tehát többek között az is, hogy találkozási pontot nyújtsanak mindazoknak, akik a Balaton régióban szeretnének tenni, élni, dolgozni, vállalkozni. A találkozásokat újabb projektek és ismeretségek követik majd, ami új ötleteknek, kezdeményezéseknek adhat talajt.

A balatoni TEDx előadásait egy szakértő zsűri segítségével választották ki. A TEDx előadások nem csak a meghívottak hitelessége miatt különösen értékesek, hanem azért is, mert a 18 perces vagy rövidebb mini prezentációkat egy masszív két hónapos felkészülés előzi meg.

– Minden témát igyekeztünk több oldalról megfogni. Dr. Zlinszky András a balatoni ökoszisztéma összetettségét mutatja majd meg nekünk, Tokody Klára közgazdász, balatoni blogger és meseíró a tavat övező gazdag mondavilágról mesél, Mezei Csaba amatőr hajóépítő és közösségszervező egy izgalmas hajós szubkultúrát mutat be, míg Bagyó Sándor, az ország első számú vízi mentője az életmentés témakörében tesz rendet a fejünkben, Kocsis Janka gyógyszerész pedig elmondja, miért ne vizeljünk a Balatonba – mondják a szervezők.

A szeptember 10-én tartandó rendezvényen előadást tart még dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem tulajdonosa, Mihályi Jeromos a Tihanyi Apátság perjele,  Zólyomi Zsolt parfümőr, és Tóth Balázs, a BL Yachtclub vezetője. Az előadók történetei nem csak a Balaton miatt érdekesek, a témák mindenki számára aktuálisak.

Gasztro, kultúra, tudomány, hagyomány, találkozás sok szemszögből, befogadható módon – ezt ígéri a TEDxBalaton. Mivel az esemény a hivatalos TEDx ernyője alá tartozik, az előadások videói felkerülnek majd a megosztó platformokra.

Az előadások mellett lesznek még pódiumbeszélgetések a jövő fenntartható közösségi közlekedésének témakörében és a vízminőség és a víz jövőjének témájában. Kisebb kerekasztal beszélgetésen is részt vehetünk Al Ghaoui Hesna vezetésével, mely a helyi közösségekhez csatlakozás témáját járja majd körül. Lesz még Gasztro Piknik, és FORTEPAN Balaton VJ kiállítás.

A TEDxBalaton a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2023 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004