Oldal kiválasztása

Vitorlás Európa-bajnokság Balatonfüreden

Szerző: | 2022-09-14.

Magyar vizeken először rendeznek nemzetközi versenyt az olimpiai high-performance osztályoknak és mindjárt egy Európa-bajnokságot. Október közepén Balatonfüreden száll vízre a 49er, a 49er FX és a Nacra17 U23 korosztály Európa-bajnoki mezőnye. A szervezők több mint félszáz egységre számítanak.

Október 13-án kezdődik Balatonfüreden a 49er, 49er FX és a kéttestű Nacra17 osztályok U23-as Európa-bajnoksága. A verseny kétszeresen is kiemelt jelentőségű a magyar vitorlázásban, egyrészt még soha nem rendeztek a Balatonon nemzetközi versenyt high-performance olimpiai osztálynak, másrészt pedig ez a verseny a Magyar Vitorlás Szövetség új, füredi kikötőjében rendezett első nemzetközi vitorlásverseny.

– Ezeknek az osztályoknak Magyarországon nem volt még világversenye, ezért hatalmas fegyvertény, hogy az idei évben az U23-as korosztályú Európa-bajnokságot itt, Balatonfüreden rendezhetjük meg – mondta Cserép Csaba, a magyar 49er osztály osztálykapitánya, a rendező egyesület, a Balatonfüredi Yacht Club elnökségi tagja.
– A 49er, a 49er FX és a kéttestű Nacra 17 azok az olimpiai osztályok, amelyek teljesítményüknél fogva a jövőt képviselik. Ebben a mezőnyben feltehetően lesz egy-két versenyző, akikkel talán már a párizsi játékokon is találkozhatunk – tette hozzá Cserép Csaba.

Az Európa-bajnokságot rendező klub, a Balatonfüredi Yacht Club Magyarország legrégebbi, 1867-ben alapított vitorlásklubja. A klub kulcsszerepet játszik az utánpótlás fejlesztésben és a tehetséggondozásban, és nemzetközileg is tapasztalt szakmai stábbal rendelkezik, több nagy nemzetközi verseny, kontinens-, illetve világbajnokságok, Európa Kupák sikeres rendezésén vannak már túl. A verseny társrendezője a Magyar Vitorlás Szövetség.

– A nyár közepén lett hivatalos, hogy az Európa-bajnokságot eredeti helyszínén nem tudják megrendezni, így új pályázatot írtak ki, amelyen rajtunk kívül egy spanyolországi helyszín indult. Végül a BYC nyerte el a rendezés jogát, ami nagy öröm és megtiszteltetés, de egyben teher is, hiszen a szokásosnál jóval kevesebb idő alatt kellett felkészülnünk – mondta Böröcz István, a rendező BYC ügyvezető igazgatója.
– Örülünk, hogy megmutathatjuk, mire vagyunk képesek, gyönyörű tavi környezetben, nemzetközi hátterű gárda rendezésében, jó versenyekkel és színes programokkal várjuk a felnőtt mezőny küszöbén álló U23-as generációt- tette hozzá.

Általában a junior versenyeken a 49er osztályban 60-80 hajó szokott elindulni a fiúk között, az FX-ben pedig 40-50 egységgel versenyeznek. A Nacra osztály nehezebb dió, mert van, amikor 8-10 hajó is elindul, de tavaly például a Junior EB-t nem is rendezték meg. A szervezők azért remélik, hogy ott is összejöhet egy tíz hajós mezőny. Hatalmas lehetőség a magyar fiatal versenyzőknek, hogy hazai vizeken, barátságos környezetben, az utazás kényszere nélkül versenyezhetnek komoly mezőnyben, amelyben feltehetően a jövő olimpiai résztvevői, talán bajnokai is versenyeznek.

Az Európa-bajnokság megnyitója október 12-én lesz, a futamok másnap, 13-án kezdődnek. A verseny selejtezőkre és döntő futamokra bomlik, a döntő futamokat a tervek szerint október 15-én és 16-án rendezik, majd aznap a díjkiosztóval zárul az Európa-bajnokság. A versenyzők a Kékszalag port vadonatúj infrastruktúráját vehetik igénybe, a szervezők minden nap a futamok után snackkel és gyümölccsel várják őket a kikötőben és két közös vacsorát is terveznek.

A hajóosztály hazai történetéről:
Miután a 2000-es sydneyi olimpián debütált a 49er, fiatal magyar vitorlázók – köztük néhány olimpikon – megvásárolták és hazahozták az első néhány 49ert. A versenyzés hamarosan beindult, és 2003-ban rendezték meg az első Országos Bajnokságot 10 hajóval. Bár voltak hullámvölgyek, jelenleg a 29-esből kijövő fiatalokkal reneszánszát éli az osztály Magyarországon.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004