Oldal kiválasztása

Halmai Tamás nyerte a jubileumi Quasimodo költőversenyt

Szerző: | 2022-09-17.

Százharmincnyolc alkotótól, köztük külföldön élő szerzőktől, több mint kétszáz vers érkezett a harmincéves évfordulóját ünneplő Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre. Az emlékdíjat Halmai Tamás A túlélő című versével, a különdíjat Marton Réka Zsófia az Anyagvizsgáló című versével nyerte el. Debrecen város által felajánlott Térey-díjat pedig Dimény-Haszmann Árpád Egy költő a cirkuszban című költeményével érdemelte ki.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is megtartották a Tagore sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál az ünnepséget, ahol Federico Preziosi olasz költő idézte meg Quasimodo hermetikus költészetét.

A fődíjat és a verseny elismeréseit az Anna Grand Hotelben rendezett gálán adták át. Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója a költőversenyt egyedülállónak nevezte, méltatta az elmúlt harminc évet, amelyet a Füred TV, az alkalomra készített kisfilmje jól prezentált.
A negyven kötettel rendelkező, idén József Attila-díjjal is elismert pécsi költő Halmai Tamás verse itt olvasható.
Demény-Haszmann Árpád verse itt, Marton Réka Zsófia különdíjas verse pedig itt olvasható.

Elismerő oklevelet vehetett át: Bognár Anna: Jób, Fellinger Károly: Vesszők, Fenyvesi Félix: Légifelvétel, Fikker János: Ma, gyógyulásért, Gál Csaba: Látványhalhatatlanság, Horváth Florencia: Altamira, Oláh András: Változó szorzó, Szabados Attila: Névvel kifelé, Török Nándor: Odüsszeusz harmadik útja, Végh Attila: Öregkori elégia, Zsávolya Zoltán: Nagy medveanyához című verséért.

Az esten több, korábbi nagydíjas költő: Falcsik Mari, Géczi János, Kálnay Adél, Sajó László, Sumonyi Zoltán is jelen volt. Az ünnepséget Mario Mariani zongoraművész koncertje zárta.

Az idén harmincéves irodalmi fesztivál keretében a Magyar Kultúra, a Tempevölgy és az Országút című folyóiratok tartanak lapbemutatót, a rendezvény első napján koncertet adott Ferenczy György és a Rackajam. A költőverseny keretében a Balatonfüredhez több szállal kötődő, a városban még színházat is alapító Kisfaludy Sándorról szóló szimpóziumot is tartanak a téma szakavatott professzoraival. A rendezvény olasz kerti partival zárul majd.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Faludy György, Határ Győző, Orbán Ottó, Czigány György, Gergely Ágnes, Gömöri György, Zalán Tibor, Szálinger Balázs, Marno János, Tóth Krisztina csak néhányan a teljesség igénye nélkül, azok közül, akik díjat kaptak a költőverseny harminc éve alatt.

A Füred TV összeállítása:

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004